Γερμανία: Αυστηρότερα μέτρα για την πανδημία κορoνοϊού

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων covid 19 καταγράφηκε στη Γερμανία. Για πρώτη φορά τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν τις 60.000 και έφτασαν στα 65371 το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ RKI. Ο δείκτης επταημέρου ανήλθε στα 336,9 κρούσματα ανά 100.000 σε επτά ημέρες.

Η γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή εγκρίνει σήμερα μία σειρά αυστηρότερων μέτρων για την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος της πανδημίας. Τα τρία κόμματα της μελλοντικής κυβέρνησης συνασπισμού, Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων, Φιλελευθέρων προτείνουν μεταξύ άλλων:

Για τη γαστρονομία θα επιτρέπεται η πρόσβαση σε εστιατόρια, μπαρ κλπ μόνον δύο κατηγορίες: τους εμβολιασμένους και τους αποθεραπευμένους.

Στους χώρους εργασίας θα ισχύει η πρόσβαση για τρεις κατηγορίες: τους εμβολιασμένους, τους αποθεραπευμένους και εκείνους που έχουν αρνητικό τεστ, ανανεωμένο δύο φορές την εβδομάδα.

Για τις τρεις κατηγορίες θα επιτρέπεται και η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Επίσης θα επιτρέπεται η υποχρέωση εμβολιασμού για ειδικές επαγγελματικές κατηγορίες, όπως νοσηλευτές και φροντιστές σε γηροκομεία και οίκους ευγηρίας.

Ταυτόχρονα εντείνεται η εκστρατεία για την τρίτη δόση εμβολίου και την αύξηση του γενικού ποσοστού εμβολιασμού.

Η συντηρητική Χριστιανική Ένωση CDU/CSU θεωρεί ότι τα προτεινόμενα μέτρα δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης και καταψηφίζει τις προτάσεις των τριών κομμάτων.

Το απόγευμα πραγματοποιείται σύσκεψη της υπηρεσιακής καγκελαρίου Μέρκελ με τους 16 τοπικούς πρωθυπουργούς για την εκτίμηση της κατάστασης. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχει και ο μελλοντικός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Η κατάσταση στις ΜΕΘ γίνεται κάθε μέρα και πιο κρίσιμη. Σε 100 από τις 400 συνολικά περιφέρειες στη Γερμανία υπάρχει μόνον μία ελεύθερη θέση ΜΕΘ. Σε 50 περιφέρειες κυρίως είναι όλες οι θέσεις κατειλημμένες. Κατά κανόνα είναι ελεύθερο ένα ποσοστό 15% των ΜΕΘ. Κρίσιμη θεωρείται η κατάσταση όταν το ποσοστό πέφτει κάτω από 10%, όπως συμβαίνει στο μεταξύ στα κρατίδια της Βαυαρίας (9%), της Έσσης (9%) και του Βερολίνου (7%).

Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς, Βερολίνο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος