Γερμανία: Από τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου νέα μέτρα περιορισμού επαφών

Μετά τα Χριστούγεννα, από την Δευτέρα 28.12.2021, μπαίνουν σε εφαρμογή σειρά μέτρων για τον περιορισμό των κοινωνικών επαφών που αποφασίστηκαν χθες στην σύσκεψη του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς με τους 16 τοπικούς πρωθυπουργούς.

Η κατάσταση σήμερα στη Γερμανία έχει μια παραδοξότητα:Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μία συνεχής μείωση των νέων κρουσμάτων και υποχώρηση του δείκτη επταημέρου. Ταυτόχρονα όμως η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα του πέμπτου κύματος της πανδημίας με την αναμενόμενη, ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης «Ομικρον» τις επόμενες εβδομάδες. Για την αντιμετώπισή της θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 28.12.2021 πρόσθετα μέτρα σε όσα ισχύουν ήδη:

  • Κλείνουν μπαρ, κλαμπ και ντισκοτέκ.
  • Στη γαστρονομία πρόσβαση έχουν μόνον εμβολιασμένοι και όσοι έχουν πιστοποιητικό νόσηση, η λεγόμενη κατηγορία «2G». Αν το επιβάλλει η επιδημιολογική κατάσταση, μπορεί να επιβληθεί και υποχρέωση ράπιντ τεστ («2G+»).
  • Ακυρώνονται όλες οι μεγάλες εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις – ποδοσφαιρικοί αγώνες θα πραγματοποιούνται χωρίς θεατές.
  • Συγκεντρώσεις στο σπίτι επιτρέπονται το ανώτερο μέχρι 10 άτομα.
  • Αν υπάρχει ανεμβολίαστος στην οικογένεια, επιτρέπονται μόνον δύο άτομα.

Η επόμενη σύσκεψη Καγκελαρίου και πρωθυπουργών θα πραγματοποιηθεί στις 07. Ιανουαρίου 2022 για να εκτιμηθεί η κατάσταση.

Επ[ειδή η μετάλλαξη Όμικρον πλήττει και τους εμβολιασμένους δίνεται μεγάλο βάρος στην εκστρατεία για την τρίτη δόση του εμβολίου, η οποία αυξάνει άμεσα το βαθμό προστασίας.

Ο στόχος της κυβέρνησης ήταν να γίνουν 30 εκατομμύρια εμβόλια μέχρι το τέλος του έτους.Αναμένεται να καλυφθεί με τους ρυθμούς που γίνονται οι εμβολιασμοί, πάνω από 1 εκατομμύριο την ημέρα. Άλλα 30 εκατομμύρια είναι ο στόχος για τον Ιανουάριο, οπότε τα δύο τρίτα του πληθυσμού της χώρας θα έχουν κάνει και την τρίτη δόση του εμβολίου.

Οι προτάσεις εδράζονται στην εκτίμηση των επιστημόνων ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» εξαπλώνεται με εκρηκτική, άγνωστη μέχρι τώρα, ταχύτητα και πλήττει αισθητά περισσότερους εμβολιασμένους και αποθεραπευμένους.

Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI), εκτιμά ότι ο κίνδυνος μόλυνσης από τη μετάλλαξη «όμικρον» είναι υψηλός για τους εμβολιασμένους με δύο δόσεις, πολύ υψηλός για τους ανεμβολίαστους και μέτριος για όσους έκαναν τρίτη δόση εμβολίου.

Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς, Βερολίνο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος