Γερμανία: Απεργίες σε αεροδρόμια και σιδηροδρόμους

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις σε αεροδρόμια και σιδηροδρόμους αναμένεται να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις στη Γερμανία Πέμπτη (20/4) και Παρασκευή (21/4) με βασικό αίτημα σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις.

Σε τρία αεροδρόμια της Γερμανίας, του Αμβούργου, του Ντίσελντορφ και Κολωνίας/Βόννης θα παραμείνουν στην ουσία κλειστά αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων του συνδικάτου εργαζομένων Verdi. Εκτιμάται ότι μόνον στο αεροδρόμιο του Αμβούργου θα ακυρωθούν πτήσεις 80.000 επιβατών. Τα υπόλοιπα αεροδρόμια της Γερμανίας μεταξύ αυτών και τα μεγάλα διεθνή αεροδρόμια Φρανκφούρτης και Μονάχου θα λειτουργήσουν κανονικά.

Πρόσθετα προβλήματα στις μετακινήσεις στη Γερμανία θα δημιουργηθούν την Παρασκευή από τις κινητοποιήσεις στους γερμανικούς σιδηροδρόμους. Οι εργαζόμενοι στη Deutsche Bahn θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις τρεις το πρωί μέχρι τις 11:00 το μεσημέρι της Παρασκευής, όπως ανακοίνωσε το συνδικάτο EVG. Επειδή οι συρμοί δεν θα κινηθούν από τις πρωινές ώρες αναμένεται ακύρωση δρομολογίων καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Γερμανία: Απεργίες σε αεροδρόμια και σιδηροδρόμους

Οι «προειδοποιητικές», όπως ονομάζονται, στάσεις εργασίας και απεργίες πραγματοποιούνται ως άσκηση πίεσης των συνδικάτων στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Τόσο το συνδικάτο Verdi για τους εργαζόμενους στα αεροδρόμια, όσο και το συνδικάτο των σιδηροδρομικών ζητούν αύξηση μισθών τουλάχιστον 500 και 650 ευρώ το μήνα αντίστοιχα. Το συνδικάτο των σιδηροδρομικών εκπροσωπεί 180.000 εργαζομένους, από τους συνολικά 230.000 απασχολούμενους στους γερμανικούς σιδηροδρόμους.

Μετά την προηγούμενη 24ωρη απεργία στα τέλη Μαρτίου, η επιτροπή διαιτησίας που συγκροτήθηκε για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα πρότεινε μισθολογικές αυξήσεις πάνω από 10% και ένα εφάπαξ αφορολόγητο ποσό 3000 ως αποζημίωση για τον πληθωρισμό. Το συνδικάτο των σιδηροδρομικών EVG θεωρεί ανεπαρκή την πρόταση και προχωρά στις κινητοποιήσεις ενόψει του επόμενου γύρου των διαπραγματεύσεων στις 27 και 28 Απριλίου.

Αναπόκριση – Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος