Γερμανία: Απαλλοτρίωση υποδομών ή εταιρειών του τομέα της ενέργειας επιτρέπει σχέδιο νόμου που ενέκρινε η κάτω Βουλή

Τη δυνατότητα στην γερμανική κυβέρνηση να προχωρά στην επίταξη ή την απαλλοτρίωση κρίσιμων ενεργειακών υποδομών και πόρων εάν κρίνεται απαραίτητο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δίνει τροποποιημένο σχέδιο νόμου που ενέκρινε η κάτω Βουλή  και μένει να εγκριθεί πλέον και απο την άνω Βουλή.

Ο νόμος επιτρέπει στην κυβέρνηση να παίρνει τον έλεγχο της παραγωγής, των δικτύων και των μέσων μεταφοράς και διανομής ενέργειας εάν η ασφάλεια της παροχής κινδυνεύει.

Είναι σαφές ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία προσπαθεί να προστατευτεί από τον κίνδυνο η Ρωσία να κλείσει τις στρόφιγγες του αερίου και οι νέες διατάξεις, που αναμένεται να γίνουν νόμος του κράτους τον Ιούνιο, θα επιτρέπουν στην κυβέρνηση να θέτει υπό καθεστώς κρατικής κηδεμονίας ενεργειακές εταιρείες εάν δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους ή εάν η ενεργειακή ασφάλεια τίθεται σε κίνδυνο.

Ο συγκεκριμένος νόμος θα μπορούσε να εφαρμοστεί για πρώτη φορά εάν δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ιδιοκτησίας του διυλιστηρίου της Σβετ, πλειοψηφικός ιδιοκτήτης του οποίου είναι η ρωσική κρατική εταιρεία Rosneft.

Μόλις τον περασμένο μήνα, η γερμανική κυβέρνηση, με διαφορετική νομική βάση, ανέλαβε πρωτοβουλία για να συνεχιστεί η λειτουργία της Gazprom Germania, την οποία εγκατέλειψε η μητρική Gazprom.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος