Γερμανία: Ανοιχτά ιρανο-γερμανικά ζητήματα στο επίκεντρο της συνομιλίας της ΥΠΕΞ Μπέρμποκ με τον Ιρανό ομόλογό της

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ είχε την Τέταρτη (13/9) τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, ανέφερε η υπουργός.

«Η συζήτηση ήταν ανοιχτή, ειλικρινής και ξεκάθαρη και συζητήθηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ Γερμανίας και Ιράν σε μια σειρά θεμάτων», ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτή ήταν η πρώτη συνομιλία μεταξύ της Μπέρμποκ και του Αμπντολαχιάν από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο.

Η Μπέρμποκ, η οποία βρίσκεται σε πολυήμερη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, είπε ότι η συζήτηση με τον Ιρανό ομόλογό της επικεντρώθηκε ιδιαίτερα σε γερμανικά προξενικά ζητήματα.

«Ήταν μια ανοιχτή συζήτηση, αλλά επίσης και πολύ άμεση και ξεκάθαρη. Αυτό είναι που χρειάζεται», είπε η Μπέρμποκ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη βάση της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Wichita Falls στην πολιτεία του Τέξας των ΗΠΑ.

Η υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αρκετοί Γερμανοί είναι αυτή τη στιγμή φυλακισμένοι στο Ιράν. Αυτό περιλαμβάνει τον Γερμανο-Ιρανό Nahid Taghavi, ο οποίος συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2020 και καταδικάστηκε για προπαγάνδα κατά του κράτους.

Επίσης ένας άλλος Γερμανο-Ιρανός, ο Jamshid Sharmahd, καταδικάστηκε σε θάνατο μετά από κατηγορίες για τρομοκρατία. Υπάρχει φόβος ότι το Ιράν μπορεί να εκτελέσει τον Sharmahd.

H Μπέρμποκ έχει επανειλημμένα καλέσει την Τεχεράνη να ακυρώσει την απολύτως απαράδεκτη και αυθαίρετη ποινή εναντίον του.

Οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Ιράν είναι τεταμένες, ενώ η Μπέρμποκ υπήρξε ένθερμος επικριτής της βίαιης καταστολής των διαδηλωτών από το ιρανικό καθεστώς μετά τον θάνατο μιας γυναίκας, η οποία ήταν υπό κράτηση από την ιρανική αστυνομία.

Το Ιράν έχει κατηγορήσει την Αναλένα Μπέρμποκ και τη γερμανική κυβέρνηση ότι προσπαθούν να παρέμβουν στις εσωτερικές υποθέσεις.

Πηγή: ATSH-DPA

Μετάφραση: Σταυρούλα Ευαγγέλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος