Γερμανία: Aνησυχία για ενδεχόμενη διακοπή φυσικού αερίου – Η Uniper θα πληρώνει ευρώ σε ρωσική τράπεζα

Ανταπόκριση Γιώργος Παππάς

Βερολίνο, 2022-04-28

Η γερμανική κυβέρνηση ανησυχεί για τη διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία. Η Ρωσία χρησιμοποιεί «την ενέργεια ως όπλο», και αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, είπε ο αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. Μέχρι αυτήν τη στιγμή, η ροή φυσικού αερίου συνεχίζεται κανονικά. Οι εταιρείες τήρησαν τις συμβάσεις με τις πληρωμές τους σε ευρώ ή δολάρια, είπε ο Χάμπεκ.

Στο μεταξύ, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού αερίου της Γερμανίας, η εταιρία «Uniper» θα συνεχίσει να πληρώνει το ρωσικό αέριο σε ευρώ. Αλλά σε τράπεζα στη Ρωσία. “Πιστεύουμε ότι είναι δυνατό να αλλάξουμε πληρωμές και να είναι συμβατές με τις κυρώσεις. Σκοπός είναι να κάνουμε την πληρωμή μας σε ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό στη Ρωσία”, είπε εκπρόσωπος της εταιρίας στην εφημερίδα Rheinische Post. Η Uniper αυτή τη στιγμή πληρώνει επίσης σε ευρώ, αλλά σε λογαριασμό στην Ευρώπη.

Μετά τις κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία, η Μόσχα απαιτεί μελλοντικές πληρωμές των λογαριασμών φυσικού αερίου σε ρούβλια.

«Δεν ανησυχώ ότι η Γερμανία θα είναι η επόμενη χώρα που θα αποκοπεί από τις προμήθειες», δήλωσε ο Κλάους-Ντίτερ Μάουμπαχ, Διευθύνων Σύμβουλος του ενεργειακού ομίλου Uniper, στην εφημερίδα Frakfurter Algemeine Zeitung. «Ετοιμαζόμαστε να πληρώσουμε χρησιμοποιώντας τη λύση των δύο λογαριασμών», πρόσθεσε. Εκτίμησε δε ότι η Πολωνία δεν ήταν έτοιμη να χρησιμοποιήσει αυτόν τον τρόπο πληρωμών.

Αυτή τη στιγμή η Γερμανία δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα στην τροφοδοσία φυσικού αερίου, η πληρότητα αποθήκευσης είναι στο 33%.

Τους τελευταίους δύο μήνες η Γερμανία μείωσε σημαντικά την εξάρτησή της από τις παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Το μερίδιο του ρωσικού αερίου στις εισαγωγές είναι έπεσε στο 35 % από το 55% που ήταν τον Ιανουάριο. Αλλά εάν η ροή φυσικού αερίου σταματήσει άμεσα, η γερμανική οικονομία θα περάσει σε ύφεση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος