Γερμανία: Αλλαγή νομικού πλαισίου περί μετανάστευσης – Διευκολύνει την απόκτηση υπηκοότητας

Array

Το σχετικό σχέδιο «για τη μετανάστευση των ειδικευμένων εργαζομένων σε τρίτες χώρες» υποβλήθηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο. Μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι πολίτες τρίτων χωρών θα μπορούν να χρησιμοποιούν ένα σύστημα πριμοδότησης ανάλογο με το «μοντέλο-Καναδά» για να μεταναστεύσουν στη Γερμανία.

«Στόχος μας είναι να θεσπίσουμε το πιο σύγχρονο νομικό πλαίσιο περί μετανάστευσης, διότι ο ανταγωνισμός με πολλές χώρες που προσελκύουν έξυπνα μυαλά και εργατικά χέρια», είπε ο υπουργός Εργασίας, Ουμπέρτους Χάιλ. Παραπέμποντας στις ανάγκες της οικονομίας για εργατικά χέρια, ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός τόνισε σε συνέντευξή του ότι το πρόβλημα δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί απλώς γραφειοκρατικά «αλλά πρέπει να το θέλουμε μαζικά» και να γίνει συνείδηση στην κοινωνία.

Ειδικότερα, στα σχέδια της υπουργού Εσωτερικών για την διευκόλυνση της χορήγησης υπηκοότητας, μεταξύ άλλων προβλέπονται μεταξύ άλλων:

· Απόκτηση υπηκοότητας μετά από 5 χρόνια και όχι 8 που ισχύει σήμερα. Περιορίζεται στα 3 χρόνια για όσους διαπρέπουν σε σχολικές ή επαγγελματικές επιδόσεις, εθελοντική προσφορά και γλωσσικές δεξιότητες.

· Επιτρέπεται η πολλαπλή υπηκοότητα, η οποία μέχρι στιγμής ισχύει μόνον για πολίτες των χωρών της ΕΕ και ορισμένες λίγες άλλες χώρες.

· Διευκολύνεται η πολιτογράφηση για άτομα άνω των 67 ετών. Το μέτρο αφορά κυρίως τις γενιές των «γκασταρμπάιτερ» και αποτελεί αναγνώριση της προσφοράς και μακροχρόνιας παραμονής τους στη Γερμανία. Για αυτούς θα προβλέπεται μόνον ένα προφορικό τεστ γλώσσας για να διαπιστωθούν βασικές γνώσεις γλώσσας για τη διαβίωσή τους στη χώρα – δεν θα χρειάζεται να υποβάλλονται στο τεστ πολιτογράφησης.

· Για εργαζόμενους από τρίτες χώρες θα εφαρμοστεί η πριμοδότηση με το «μονέλο Καναδά» και θα θεσπιστεί η «κάρτα ευκαιρίας». Διευκολύνεται η μετανάστευση όσων έχουν τουλάχιστον δύο χρόνια επαγγελματική εμπειρία.

· Απόφοιτοι πανεπιστημίων και ανώτατων σχολών αποκτούν αυτόματα την «μπλε κάρτα».

· Δίνεται η δυνατότητα σε περίπου 135.000 που ζουν στη Γερμανία πάνω από 5 χρόνια χωρίς πολιτικό άσυλο να πολιτογραφηθούν, προϋπόθεση είναι να έχουν λευκό ποινικό μητρώο και να αποδέχονται το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας.

Μετά το υπουργικό συμβούλιο, θα ακολουθήσει η νομοθετική διαδικασία με στόχο να ολοκληρωθεί με την ψήφιση του νόμου από την Ομοσπονδιακή Βουλή και να τεθεί σε ισχύ εντός του επόμενου χρόνου.

Το συγκυβερνών κόμμα των Φιλελευθέρων έχει ορισμένες αντιρρήσεις στις προωθημένες θέσεις της υπουργού Εσωτερικών. Έντονη κριτική ασκείται από την αξιωματική αντιπολίτευση, τα συντηρητικά κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης, ο πρόεδρος του CDU Φρίντριχ Μερτς μιλά για «μετανάστευση στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων της Γερμανίας», επιχείρημα που χρησιμοποιεί και το ακροδεξιό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» AfD.

Βερολίνο – Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος