Γεωργία: Χάος στους δρόμους μετά τις διαδηλώσεις – Αντιδράσεις για τον «ρωσικό νόμο»

Λίγες ώρες νωρίτερα η αστυνομία της Γεωργίας συγκρούστηκε με διαδηλωτές, κάποιοι από τους οποίους πέταγαν βόμβες μολότοφ και πέτρες, ενώ ορισμένοι είχαν ξηλώσει τους μεταλλικούς φράχτες που υπάρχουν έξω από τη βουλή για να κρατούν μακριά το πλήθος

Με δακρυγόνα, αντλίες νερού και χειροβομβίδες κρότου λάμψης διέλυσε μια μεγάλη διαδήλωση μπροστά από το κοινοβούλιο της Γεωργίας η αστυνομία, στην πρωτεύουσα Τμπιλίσι. Το πλήθος κόσμου διαδήλωσε κατά του νομοσχεδίου περί «ξένων πρακτόρων», το οποίο ενέκρινε χθες η βουλή της χώρας.

Λίγες ώρες νωρίτερα η αστυνομία της Γεωργίας συγκρούστηκε με διαδηλωτές, κάποιοι από τους οποίους πέταγαν βόμβες μολότοφ και πέτρες, ενώ ορισμένοι είχαν ξηλώσει τους μεταλλικούς φράχτες που υπάρχουν έξω από τη βουλή για να κρατούν μακριά το πλήθος.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν έκκληση για νέες διαδηλώσεις αργότερα σήμερα, ημέρα αργίας στη χώρα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, και στη 13:00 ώρα Ελλάδος αναμένεται να συγκεντρωθεί πολυάριθμο πλήθος έξω από το κοινοβούλιο.

66 συλλήψεις

Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 66 ανθρώπους στη διάρκεια των χθεσινών διαδηλώσεων, που ξέσπασαν μετά την ψηφοφορία στη Βουλή όταν διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της βουλής με σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ και φώναζαν: «Όχι στη ρωσική νομοθεσία», ενώ, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, «περίπου 50 αστυνομικοί» τραυματίστηκαν.

Γεωργία: Χάος στους δρόμους μετά τις διαδηλώσεις – Αντιδράσεις για τον «ρωσικό νόμο»
AP Photo

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε το εν λόγω σχέδιο νόμου χαρακτηρίζοντάς το «μη συμβατό» με τις αξίες της ΕΕ και τον στόχο ένταξης της χώρας στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Γεωργία: Χάος στους δρόμους μετά τις διαδηλώσεις – Αντιδράσεις για τον «ρωσικό νόμο»
AP Photo

Στην ανακοίνωσή του ο Μπορέλ τονίζει ότι η ΕΕ «προτρέπει τη Γεωργία να σεβαστεί τη δέσμευσή της για την προώθηση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπενθυμίζει το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά».

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Το σχέδιο νόμου – που φέρει τη στήριξη του κυβερνητικού συνασπισμού υπό το κόμμα Γεωργιανό Όνειρο – θα απαιτεί από τις οργανώσεις που λαμβάνουν τουλάχιστον το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό, να εγγράφονται ως «ξένοι πράκτορες» και τις θέτει υπό επιτήρηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλιώς θα υπόκεινται σε βαριά πρόστιμα.

Οι επικριτές του νόμου τον συγκρίνουν με έναν ρωσικό νόμο του 2012, ο οποίος διευρύνεται σταθερά από τότε και χρησιμοποιείται για να κατασταλούν στη Ρωσία η κοινωνία των πολιτών και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. Λένε πως ο νόμος σηματοδοτεί μια στροφή προς τον απολυταρχισμό στη Γεωργία.

Γεωργία: Χάος στους δρόμους μετά τις διαδηλώσεις – Αντιδράσεις για τον «ρωσικό νόμο»
AP Photo/Zurab Tsertsvadze

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν σήμερα στο Reuters ότι είδαν αστυνομικούς με ασπίδες να συλλαμβάνουν ανθρώπους κατά μήκος της Λεωφόρου Ρουσταβέλι, την κεντρική λεωφόρο της πρωτεύουσας.

Μιλώντας από το Βερολίνο χθες, ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Ιρακλί Γκαριμπασβίλι επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στο σχέδιο νόμου, λέγοντας ότι οι προτεινόμενες διατάξεις για ξένους πράκτορες πληρούν τα «ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρότυπα».

Η κυβέρνηση της Γεωργίας έχει αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια κριτική από παρατηρητές, οι οποίοι λένε ότι η χώρα οδεύει προς τον αυταρχισμό. Τον Ιούνιο, η ΕΕ αρνήθηκε να χορηγήσει στη Γεωργία το καθεστώς υποψήφιας χώρας μαζί με τη Μολδαβία και την Ουκρανία, επικαλούμενη στάσιμες πολιτικές και δικαστικές μεταρρυθμίσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος