Γεωργία: Επιστροφή και σύλληψη του Μ. Σαακασβίλι παραμονή εκλογών

Ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας

Ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση. Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Ιρακλί Γκαριμπασβίλι δηλώνοντας ότι έφτασε από την Ουκρανία. Οι αρχές είχαν προειδοποιήσει ότι ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας βρίσκεται στη λίστα καταζητούμενων. «Ρισκάρισα τη ζωή και την ελευθερία μου να επιστρέψω», είπε ο Σαακασβίλι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, με το οποίο καλεί «όλους να πάνε στις εκλογές και να ψηφίσουν το Ενωμένο Εθνικό Κίνημα», αναφερόμενος στο κύριο αντιπολιτευτικό κόμμα της Γεωργίας που ο ίδιος ίδρυσε.

Σε δεύτερο βίντεο ο Σαακασβίλι κάλεσε τους υποστηρικτές του να συγκεντρωθούν την Κυριακή στην πρωτεύουσα Τιφλίδα για αντικυβερνητική διαμαρτυρία, δυναμιτίζοντας το κλίμα ενόψει των αυριανών δημοτικών εκλογών.

Οι εκλογές χαρακτηρίζονται ήδη ως «δοκιμασία επιβίωσης» για το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό όνειρο» που ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Μπιτζίνα Ιβανισβίλι και κυβερνά από το 2012.

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στη σελίδα του στο Facebook το πρωί της Παρασκευής, ο Σαακασβίλι είπε ότι βρισκόταν στο Μπατούμι στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Σαακασβίλι καταδικάστηκε ερήμην για κατάχρηση αξιώματος το 2018 και καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση. Αρνείται κάθε παράβαση και λέει ότι η υπόθεση έχει πολιτικά κίνητρα.

‘Εκτοτε ζει στην Ουκρανία όπου ηγείται κυβερνητικής υπηρεσίας «υπέρ των μεταρρυθμίσεων».

Στις αρχές της εβδομάδας ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Ιρακλί Γκαριμπασβίλι είπε ότι «αν ο Σαακασβίλι πατήσει το πόδι του στο γεωργιανό έδαφος, θα συλληφθεί αμέσως και θα οδηγηθεί στη φυλακή».

Το «Γεωργιανό Όνειρο» επικράτησε με ισχνή πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές πέρυσι και η αντιπολίτευση, με επικεφαλής το Ενωμένο Εθνικό Κίνημα του Σαακασβίλι, κατήγγειλε νοθεία και αρνήθηκε να καταλάβει τις έδρες της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μεσολάβησε για τον τερματισμό της κρίσης, και έθεσε όρο να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές εάν το κυβερνών κόμμα συγκετρώσει κάτω του 43% στις αυριανές δημοτικές εκλογές. Ωστόσο το κυβερνών κόμμα αποχώρησε μονομερώς από τη συμφωνία τον Ιούλιο, προκαλώντας σκληρή κριτική από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που ήδη προαναγγέλλουν κυρώσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος