Γεωργία: Απειλή για τη χώρα θεωρεί η Πρόεδρος την πιθανή εγκατάσταση ρωσικής στρατιωτικής βάσης στην Αμπχαζία

Η πρόεδρος της Γεωργίας, Salome Zourabichvili, προειδοποίησε ότι η πιθανή εγκατάσταση ρωσικής στρατιωτικής βάσης στην αυτονομιστική περιοχή της Αμπχαζίας θα αντιπροσώπευε απειλή για την ασφάλεια, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο ηγέτης της Αμπχαζίας Aslan Bjania ανακοίνωσε τον περασμένο Οκτώβριο ότι ο ρωσικός στόλος θα έχει σύντομα βάση στην περιοχή Oceamcire, στη Μαύρη Θάλασσα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Ουκρανία επιτέθηκε ολοένα και περισσότερο στις ρωσικές ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή αυτή.

Η Γεωργία έκτοτε καταδίκασε την ανακοίνωση, λέγοντας ότι αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση» της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας.

Την Τρίτη, η Ζουραμπιτσβίλι εκφώνησε μια εξίσου σκληρή ομιλία στο κοινοβούλιο της Τιφλίδας, λέγοντας ότι το σχέδιο της Αμπχαζίας «στοχεύει να μεταφέρει την αντιπαράθεση (με την Ουκρανία) στη Μαύρη Θάλασσα, στα χωρικά μας ύδατα και να δημιουργήσει απειλή για τη στρατηγική προοπτική της Μαύρης Θάλασσας “. Πρόσθεσε την κατηγορία ότι «η Ρωσία έχει εξαπολύσει νέες επιθέσεις στον υβριδικό της πόλεμο κατά της Γεωργίας».

Η γεωργιανή αρχηγός κράτους έχει περιορισμένες εξουσίες, ενώ το κυβερνών κόμμα είναι εχθρικό απέναντί ​​της. Υποστηρίζει σταθερά την Ουκρανία στον αμυντικό της πόλεμο κατά της Ρωσίας και πιστεύει ότι η γεωργιανή κυβέρνηση είναι πολύ κοντά στη Μόσχα. Το υπουργικό συμβούλιο δεν αναγνωρίζει ότι είναι φιλορωσικό, αλλά έχει υιοθετήσει μια πιο ευέλικτη θέση έναντι της Ρωσίας, παρατηρεί το AFP.

Η Ρωσία έχει ήδη βάσεις στην Αμπχαζία αλλά και στη Νότια Οσετία, μια άλλη περιοχή που έχει ανακηρύξει την ανεξαρτησία της από τη Γεωργία. Τα ρωσικά περιπολικά πλοία χρησιμοποιούν το λιμάνι του Oceamcire από το 2009, αλλά η λεκάνη του λιμανιού δεν είναι αρκετά βαθιά για μεγάλα σκάφη και μια βάση μεγάλης χωρητικότητας θα απαιτούσε σημαντικές εργασίες ανακαίνισης στις παλιές υποδομές.

Πηγή: Agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος