Γενς Στόλτενμπεργκ: Η Ελλάδα θα διαθέσει πλοία για την εξαγωγή των σιτηρών από την Ουκρανία

Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να προσφέρει πλοία για να συμβάλλει στην εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας που τελούν υπό ρωσικό αποκλεισμό, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στην Μαδρίτη.

«Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη θα διαθέσει πλοία για την εξαγωγή των σιτηρών από την Ουκρανία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε επίσης ότι το πρωτόκολλο της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα υπογραφεί την Τρίτη.

Στη συνέχεια το πρωτόκολλο εισδοχής θα πρέπει να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των 30 χωρών μελών της Συμμαχίας, ώστε να επιτραπεί στις δύο χώρες να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ και να διέπονται από την ρήτρα της συλλογικής άμυνας.

Ακόμα απάντησε στις τελευταίες απειλές από τη Μόσχα, η οποία έχει προειδοποιήσει ότι θα αντιδράσει «συμμετρικά» σε μια στρατιωτική ενίσχυση στη Σουηδία και τη Φινλανδία. «Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο», είπε και προέτρεψε τον Πούτιν να «αποσύρει τις δυνάμεις του» και να τερματίσει «αμέσως» τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ερωτηθείς για την ασφάλεια της Θέουτα και της Μελίγια, δήλωσε: «το ΝΑΤΟ είναι εδώ για να προστατεύσει τους συμμάχους από κάθε απειλή».

Σε άλλο σημείο είπε: «εάν μας κάνουν οτιδήποτε όπως έκαναν στη Γεωργία ή στην Ουκρανία, η απάντηση του ΝΑΤΟ θα είναι ολοκληρωτική. Αυτό είναι το μήνυμα».

Σε άλλο σημείο επισήμανε ότι «το ΝΑΤΟ δεν ήταν ποτέ και δεν θα είναι ποτέ ένας μονολιθικός οργανισμός στον οποίο 32 χώρες συμφωνούν σε όλα. Είμαστε 32 χώρες με διαφορετικούς πολιτισμούς, πολιτικές, γεωγραφίες… Είμαστε διαφορετικοί, αλλά μπορούμε να ενωθούμε και να είμαστε μαζί στα προβλήματα… Στόχος του ΝΑΤΟ είναι να αποτρέψει τον πόλεμο μέσω της αποτροπής και της άμυνας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ- Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος