Γενς Στόλτενμπεργκ-ΝΑΤΟ: Η Ελλάδα πολύτιμος κόμβος σταθερότητας – Τι είπε για τα ελληνοτουρκικά

Τον ιδιαίτερα θετικό ρόλο της Ελλάδας υπό τις σημερινές συνθήκες κρίσης στην Ουκρανία και στην Ευρώπη, υπογραμμίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές διαφορές συστήνει διάλογο, όμως ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι υπό τις δύσκολες σημερινές περιστάσεις, σύμμαχοι δεν πρέπει να προβαίνουν σε προκλητικές δηλώσεις ή ενέργειες.

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ χαρακτηρίζει την Ελλάδα, «πυλώνα σταθερότητας» και «αξιόπιστο σύμμαχο» στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Σε ότι αφορά την ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ κρίνει ότι είναι απαραίτητη η εύρεση λύσης  με κατάλληλες απαντήσεις  στις τουρκικές ανησυχίες περί τρομοκρατίας.

Ενώ αναγγέλλει πως το ΝΑΤΟ, μέσω του νέου Στρατηγικού Δόγματος, θα επιδιώξει να ενισχύσει την ενότητα του και να βρει λύσεις στα πολλαπλά σύνθετα προβλήματα και στις προκλήσεις της νέας εποχής ασφαλείας.

Στη συνέντευξη του κ. Στόλτενμπεργκ επισημαίνει ότι στην επερχόμενη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις συμπεριλαμβανομένης και της της υιοθέτησης του νέου Στρατηγικού Δόγματος. Μαζί με τη Βορειοατλαντική Συνθήκη, το Στρατηγικό Δόγμα είναι το πιο σημαντικό έγγραφο του ΝΑΤΟ. Επιβεβαιώνει τις αξίες, τον σκοπό και τα καθήκοντα του ΝΑΤΟ. Θα παρέχει συλλογική αξιολόγηση του περιβάλλοντος ασφαλείας και θα χρησιμεύσει ως σχέδιο για τη μελλοντική προσαρμογή της Συμμαχίας.

Επίσης αναφέρθηκε και στις νέες προκλήσεις όπως οι απειλές στον κυβερνοχώρο και η κλιματική αλλαγή που δεν αναφέρονται σχεδόν καθόλου στο Δόγμα του 2010, ενώ τώρα είναι αδύνατο να αγνοηθούν.

Τόνισε ακόμη ότι η συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ βρίσκεται ήδη σε άνευ προηγουμένου επίπεδα σε μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για την Ουκρανία, της διατήρησης της ειρήνης στα Δυτικά Βαλκάνια και της θαλάσσιας ασφάλειας.
Αναφέρθηκε εγκωμιαστικά στις προσπάθειες της Ε.Ε στον τομέα της άμυνας, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες αμυντικές επενδύσεις και δυνατότητες. Ως απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, χρειαζόμαστε ακόμη ισχυρότερους πολυμερείς θεσμούς και ακόμη βαθύτερη συνεργασία στην Ευρώπη και πέρα από τον Ατλαντικό, πρόσθεσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Καταλήγοντας σημείωσε πως αυτές οι προκλήσεις είναι μεγαλύτερες από ό,τι οποιαδήποτε χώρα ή οποιαδήποτε ήπειρος μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της. Όμως στο ΝΑΤΟ η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Μαζί στη Συμμαχία, τα έθνη μας στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική προσαρμόζονται με συνοχή ως ένα, σε έναν διαρκώς πιο επικίνδυνο κόσμο. Ο διατλαντικός δεσμός έχει διατηρήσει την ελευθερία και την ασφάλειά μας για περισσότερα από εβδομήντα χρόνια, και με το να είμαστε μαζί, θα συνεχίσουμε να διαφυλάσσουμε την ειρήνη, να αποτρέπουμε τις συγκρούσεις και να προστατεύουμε τους ανθρώπους και τις αξίες μας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος