Γέφυρα της Κριμαίας: Μυστήριο με τα αίτια της έκρηξης – Τα σενάρια και οι φόβοι για το μέλλον του πολέμου

Array

Στην ανατίναξη ενός φορτηγού παγιδευμένου με εκρηκτικά, οφείλεται η έκρηξη στη γέφυρα του Κερτς που συνδέει τη χερσόνησο της Κριμαίας με το δίκτυο μεταφορών και συγκοινωνιών της Ρωσίας, και έχει καίριο ρόλο στη μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων και υλικού στην Ουκρανία. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ το φορτηγό ανήκει σε Ρώσο πολίτη. Πανηγυρικές είναι οι αντιδράσεις των Ουκρανών, αναμένονται όμως τα ρωσικά αντίποινα, υπό τον φόβο πάντα της χρήσης πυρηνικών από τη Μόσχα.

Βίντεο καταγράφει την στιγμή της έκρηξης στη γέφυρα του Κερτς, στην Κριμαία. Σύμφωνα με τη Μόσχα, φορτηγό παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη στη γέφυρα – σύμβολο της ρωσικής ισχύος.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι σοροί ενός άνδρα και μιας γυναίκας ανασύρθηκαν από το νερό. Πιστεύεται ότι ήταν οι επιβάτες αυτοκινήτου, το οποίο βρισκόταν κοντά στο παγιδευμένο φορτηγό. Νεκρός είναι ο οδηγός του φορτηγού, που όπως ανακοίνωσε η Μόσχα, ήταν κάτοικος της ρωσικής περιοχής Κρασνοντάρ.

Αρκετοί Ρώσοι πολιτικοί έχουν ήδη πει ότι πιστεύουν πως οι Ουκρανοί βρίσκονται πίσω από αυτό. Είναι ενδιαφέρον επειδή οι Ρώσοι έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνα κι έχουν δώσει στη δημοσιότητα βίντεο με τους εμπειρογνωμονες να εξετάζουν τη γέφυρα.

Το Κιέβο δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το πλήγμα στο πλέον μισητό σύμβολο της προσάρτησης της Κριμαίας.

Κι ενώ η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών κάνει λόγο για αντίδραση που αποκαλύπτει την τρομοκρατική φύση του ουκρανικού καθεστώτος, με ανάρτηση του στο τουίτερ, που δείχνει τη Μέριλυν Μονρόε να τραγουδάει «Χρόνια Πολλά κύριε Πρόεδρε» δίπλα σε εικόνες της γέφυρας, Ουκρανός ανώτερος αξιωματούχος υπονοεί ότι η έκρηξη ήταν «δώρο» για τα 70α γενέθλια του Πούτιν. Στο Κίεβο κάτοικοι βγάζουν σέλφι μπροστά στο γραμματόσημο με τη φλεγόμενη γέφυρα, που ανακοίνωσε ότι θα τυπώσει το ουκρανικό ταχυδρομείο.

Μια γέφυρα – «σύμβολο» της ρωσικής πυγμής

Η έκρηξη στη στρατηγικής σημασίας γέφυρα αποτελεί ισχυρότατο πλήγμα για τον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος την είχε εγκαινιάσει το 2018 οδηγώντας ένα φορτηγό.

Κι ενώ αναμένεται η απάντηση της Μόσχας, ο πρόεδρος Ζελένσκι κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι προετοιμάζει την ρωσική κοινή γνώμη για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων.

Συναγερμός σήμανε και πάλι στη Ζαπορίζια. Με τις γεννήτριες πετρελαίου εκτάκτου ανάγκης λειτουργεί ο πυρηνικός σταθμός καθώς ο ολονύχτιος βομβαρδισμός έκοψε την γραμμή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Επιμέλεια: Ευγενία Μυρίδου

Στούντιο: Παντελής Γκόνος 

Πηγή: ΕΡΤ 

Διαβάστε ακόμα:

Daily Mail: Το «μυστηριώδες κύμα» λίγα λεπτά πριν από την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας – Δείτε το βίντεο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος