«Γέφυρα» επικοινωνίας Πούτιν-Ερντογάν ο ενεργειακός κόμβος στην Τουρκία

Array

Στην πρότασή του για δημιουργία ενεργειακού κόμβου στην Τουρκία επανήλθε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, στη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αστάνα του Καζακστάν. Ο Ερντογάν απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα, παρόλο που ο Πούτιν χαρακτήρισε την Τουρκία την πιο αξιόπιστη οδό για το ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη.

Η πρόταση Πούτιν στον Ερντογάν για ρύθμιση της τιμής του φυσικού αερίου

«Θα μπορούσαμε να εξετάσουμε την προοπτική κατασκευής ενός ακόμη δικτύου αγωγών και της δημιουργίας ενός κόμβου για την πώληση φυσικού αερίου σε άλλες χώρες. Και πρώτα απ’ όλα στις Ευρωπαϊκές χώρες. Φυσικά, μόνον εφόσον ενδιαφέρονται», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Αναζητώντας μια εναλλακτική οδό, εκτός της Βαλτικής και των αγωγών NordStream, ο Πούτιν υποστήριξε ότι ο κόμβος αυτός θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως πλατφόρμα ρύθμισης των τιμών. «Σήμερα οι τιμές αυτές έχουν εκτοξευτεί και θα μπορούσαμε εύκολα να τις ρυθμίσουμε σε φυσιολογικά επίπεδα χωρίς πολιτικές αιχμές», σημείωσε ο Πούτιν.

Έμφαση στη συμφωνία για τα σιτηρά έδωσε ο Ερντογάν

Στην αντίπερα όχθη, ο Ταγίπ Ερντογάν δε σχολίασε αρχικά την ιδέα, ωστόσο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Πεσκόφ δήλωσε ότι στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους οι δύο ηγέτες διέταξαν την ενδελεχή εξέτασή της. Ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε να δώσει έμφαση στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, την ώρα μάλιστα που η Μόσχα δηλώνει σε επιστολή της στον ΟΗΕ ότι είναι έτοιμη να αναθεωρήσει τη συμφωνία αυτή εάν δεν υπάρξει πρόοδος και στην εξαγωγή ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων.

Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι «Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε και να συνεχίσουμε τις εξαγωγές σιτηρών βάσει της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης καθώς και τη μεταφορά ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων σε λιγότερο αναπτυγμένες χώρες μέσω Τουρκίας».

Δεν συζητήθηκε η πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία

Αναφορικά με την αναμενόμενη τουρκική πρόταση ειρηνευτικών συνομιλιών για το ουκρανικό, ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε δε συζητήθηκαν τρόποι τερματισμού της σύγκρουσης. Παράλληλα, το Κρεμλίνο φέρεται να δηλώνει ότι οι στόχοι της επιχείρησης στην Ουκρανία δεν έχουν αλλάξει αλλά μπορεί να επιτευχθούν μέσω διαπραγματεύσεων.

Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος