Γάζα: Τουλάχιστον 60 νεκροί σε νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς – Εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις για την ανθρωπιστική βοήθεια

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο 60 ανθρώπων σε νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα.

«Οι ομάδες της πολιτικής προστασίας μετέφεραν (σε νοσοκομεία) τουλάχιστον 60 νεκρούς, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, καθώς και δεκάδες τραυματίες μετά τις νέες σφαγές που διέπραξε η κατοχή (…) σε πολλές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας» από τη μία τα ξημερώματα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), δήλωσε ο Μάχμουντ Μπασάλ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα την πρόθεσή της να πάρει «τον έλεγχο» όλης της Λωρίδας της Γάζας, όπου δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε νέους βομβαρδισμούς, ενώ εισήλθαν μερικά φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια για πρώτη φορά έπειτα από δυο μήνες και πλέον.

«Οι μάχες είναι εντατικές και προχωράμε. Θα πάρουμε τον έλεγχο όλης» της Λωρίδας της Γάζας, δήλωνε νωρίτερα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, αφού ο στρατός του ανήγγειλε «χερσαίες επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας» στον μικρό παραθαλάσσιο θύλακα.

Διεθνής κατακραυγή για την ανθρωπιστική βοήθεια

Παράλληλα, μετά από σχεδόν τρεις μήνες αποκλεισμού, τα πρώτα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν τη Δευτέρα στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσαν το Ισραήλ και ο ΟΗΕ. Πέντε φορτηγά με παιδικές τροφές και άλλα είδη πρώτης ανάγκης πέρασαν από το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, σε μια ελάχιστη ανταπόκριση στις αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο επικεφαλής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ, χαρακτήρισε την είσοδο των φορτηγών «θετική εξέλιξη», αλλά προειδοποίησε ότι πρόκειται για «σταγόνα στον ωκεανό» σε σχέση με τις τεράστιες ανάγκες. Κατά την τελευταία κατάπαυση του πυρός, τον Μάρτιο, εισέρχονταν περίπου 600 φορτηγά ημερησίως.

Ο Φλέτσερ πρόσθεσε ότι λόγω του χάους επί τόπου, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος λεηλασίας της βοήθειας, ενώ το Ισραήλ ανακοίνωσε πως άλλες τέσσερις φορτωμένες νταλίκες αναμένεται να περάσουν τα σύνορα σήμερα Τρίτη.

Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Καναδάς εξέδωσαν κοινή δήλωση χαρακτηρίζοντας την παροχή βοήθειας «εντελώς ανεπαρκή» και απείλησαν με «συγκεκριμένες ενέργειες», συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων, εάν το Ισραήλ συνεχίσει τη στρατιωτική του κλιμάκωση στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε αυτή τη δήλωση ως «ένα τεράστιο δώρο για την γενοκτονική επίθεση εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου».

Η χερσαία επιχείρηση ήρθε μετά από ημέρες σφοδρών αεροπορικών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες σύμφωνα με τις εκεί υγειονομικές αρχές έχουν αφανίσει ολόκληρες οικογένειες.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας και άλλων 18 χωρών (όχι των ΗΠΑ) κάλεσαν το Ισραήλ να επιτρέψει την πλήρη παροχή βοήθειας μέσω του ΟΗΕ και ΜΚΟ.

Τα Ηνωμένα Έθνη είχαν προειδοποιήσει ότι ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας, άνω των 2,1 εκατομμυρίων ανθρώπων, αντιμετωπίζει κίνδυνο λιμού μετά από 19 μήνες συγκρούσεων και μαζικών εκτοπίσεων.

Τι λέει ο Τραμπ

Ο Τραμπ επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα αραβικά κράτη του Κόλπου, μεταξύ των οποίων και το Κατάρ, όπου η διαπραγματευτική του ομάδα συμμετείχε σε συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός και ομηρίας.

Ο πρόεδρος δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι επιθυμεί τον τερματισμό του «κτηνώδους πολέμου» στη Γάζα και δεν επισκέφθηκε το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην περιοχή, την οποία είχε ήδη παρακάμψει δύο φορές αυτόν τον μήνα για την επίτευξη διμερών συμφωνιών με περιφερειακές μαχητικές ομάδες.

Την Τετάρτη, ο Τραμπ αρνήθηκε ότι το Ισραήλ είχε παραμεριστεί. «Αυτό είναι καλό για το Ισραήλ», δήλωσε. Αλλά την Πέμπτη, είπε ότι ήθελε οι ΗΠΑ να «καταλάβουν» τη Γάζα και να τη μετατρέψουν σε «ζώνη ελευθερίας».

Είπε επίσης στο Fox News το Σάββατο ότι δεν είναι απογοητευμένος με τον Νετανιάχου, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει «μια δύσκολη κατάσταση».

Διαφωνίες για το νέο σύστημα διανομής βοήθειας

Το Ισραήλ δήλωσε ότι σχεδιάζει ένα νέο σύστημα παροχής βοήθειας με τη στήριξη των ΗΠΑ, όπου η διανομή θα γίνεται από ένα οργανισμό υπό την επίβλεψη του ισραηλινού στρατού. Ο στόχος είναι να αποτραπεί η πρόσβαση της Χαμάς στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Ωστόσο, ο ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις απορρίπτουν το σχέδιο, υποστηρίζοντας ότι δεν θα φτάσει σε αρκετούς ανθρώπους και παραβιάζει τις ανθρωπιστικές αρχές. Δεν σκοπεύουν να συμμετάσχουν.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, τα σημεία διανομής θα βρίσκονται κυρίως στο νότιο τμήμα της Γάζας, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί Παλαιστίνιοι θα αναγκαστούν να μετακινηθούν ξανά προς τα νότια.

Ο ιδρυτής του World Central Kitchen (WCK), λέει ότι τα σχέδια του Ισραήλ για τη δημιουργία κόμβων διανομής βοήθειας σε ελεγχόμενες από το Ισραήλ περιοχές στη νότια Γάζα θα χρειαστούν εβδομάδες για να ξεκινήσουν και «θα αφήσουν τους Παλαιστίνιους πεινασμένους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, CNN, Al Jazeera

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος