Γάζα: Τουλάχιστον 20 νεκροί σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς – Πλήγματα σε σχολείο που φιλοξενεί εκτοπισμένους και σε παιδιατρικό νοσοκομείο

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα (Τετάρτη, 23/4) το πρωί, τα οποία άφησαν πίσω τους «απανθρακωμένα πτώματα» και «ανθρώπους που αγνοούνται κάτω από τα συντρίμμια», ανακοίνωσε η παλαιστινιακή υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Το πιο φονικό πλήγμα έγινε σε σχολείο που φιλοξενεί εκτοπισμένους στην πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα. Σε αυτό σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 17, «μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά», δήλωσε στο AFP ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας Μαχμούντ Μπασάλ.

«Ο βομβαρδισμός προκάλεσε μεγάλη πυρκαγιά στο κτήριο και βρέθηκαν πολλά απανθρακωμένα πτώματα», σημείωσε.

Οι γιατροί ανέφεραν ότι η αεροπορική επιδρομή στο σχολείο Γιάφα στην περιοχή Τούφα περιοχή της πόλης της Γάζας έβαλε φωτιά σε σκηνές και αίθουσες διδασκαλίας.

Ορισμένα έπιπλα εξακολουθούσαν να φλέγονται αρκετές ώρες μετά το πλήγμα, καθώς οι άνθρωποι έψαχναν στις αίθουσες διδασκαλίας και την αυλή του σχολείου αναζητώντας τα υπάρχοντά τους.

«Κοιμόμασταν και ξαφνικά κάτι εξερράγη, εμείς αρχίσαμε να ψάχνουμε και βρήκαμε όλο το σχολείο να καίγεται, τις σκηνές
εδώ και εκεί να έχουν πάρει φωτιά, τα πάντα να έχουν πάρει φωτιά», δήλωσε ο αυτόπτης μάρτυρας, Ουμ Μοχάμεντ αλ Χουαΐτι.

«Οι άνθρωποι φώναζαν και άνδρες κουβαλούσαν ανθρώπους, απανθρακωμένους (ανθρώπους), απανθρακωμένα παιδιά, και περπατούσαν και έλεγαν: «Αγαπητέ Θεέ μου, αγαπητέ Θεέ μου, δεν έχουμε κανέναν άλλον εκτός από εσένα», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters.

Οι γιατροί δήλωσαν ότι τουλάχιστον άλλοι 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ξεχωριστά ισραηλινά πλήγματα σε όλο τον θύλακα.

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης και «πολλοί άλλοι αγνοούνται κάτω από τα συντρίμμια» ύστερα από ισραηλινά πυρά κατά σπιτιών στο ανατολικό τμήμα της Γάζας, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Πλήγμα σε σπίτι στην Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα του θύλακα, προκάλεσε τον θάνατο ενός παιδιού και άλλο σε σπίτι στην Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα του θύλακα, στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο, διευκρίνισε ο Μαχμούντ Μπασάλ.

«Δεχθήκαμε κλήσεις για βοήθεια που ειδοποιούσαν για πολλούς ανθρώπους που αγνοούνται κάτω από τα συντρίμμια σε διαφορετικές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας», πρόσθεσε.

«Δεν έχουμε τα απαραίτητα εργαλεία και τους εξοπλισμούς για τις επιχειρήσεις διάσωσης και για την ανάσυρση των πτωμάτων», συνέχισε.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανέφερε ακόμα ότι ένας ισραηλινός πύραυλος χτύπησε επίσης το ανώτερο κτήριο της παιδιατρικής μονάδας στο νοσοκομείο Ντουρά, στην πόλη της Γάζας, προκαλώντας ζημιές στη μονάδα εντατικής θεραπείας και καταστρέφοντας το σύστημα φωτοβολταϊκών που τροφοδοτεί την εγκατάσταση με ρεύμα. Κανείς δεν σκοτώθηκε από το χτύπημα στο νοσοκομείο.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει σχετικά.

Σπάζοντας εκεχειρία σχεδόν δύο μηνών, το Ισραήλ ξανάρχισε στις 18 Μαρτίου τα αεροπορικά και στη συνέχεια τα χερσαία πλήγματα κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, τουλάχιστον 1.890 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις 18 Μαρτίου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο του 2023 σε 51.266.

Ο πόλεμος πυροδοτήθηκε από την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου της χρονιάς αυτής, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 1.218 ανθρώπους στην ισραηλινή πλευρά, η πλειονότητα των οποίων ήταν άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP που στηρίχθηκε σε επίσημα στοιχεία.

Από τους 251 ομήρους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα από μαχητές της Χαμάς, 58 εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα και 34 είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Πηγές: Reuters-ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος