Γάζα: Το Ισραήλ έτοιμο για επιχειρήσεις στη Ράφα – Επιστρέφουν ξανά στην κατεστραμμένη Χαν Γιουνίς οι κάτοικοι

Σύνοψη
  • Τρόμος για τους σχεδόν 1,5 εκατ. Παλαιστίνιους, που εκτοπίστηκαν από άλλες περιοχές στη Ράφα
  • Οι συνομιλίες στο Κάιρο σημείωσαν σημαντική πρόοδο, ανέφερε το αιγυπτιακό κρατικό πρακτορείο Al-Qahera
  • Το Ισραήλ απέσυρε τις δυνάμεις του από τη νότια Λωρίδα της Γάζας την Κυριακή
  • Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι άρχισαν να επιστρέφουν στην κατεστραμμένη Χαν Γιουνίς
  • Τεράστιες περιοχές της Γάζας έχουν μετατραπεί σε έρημα τοπία, με ζημιές άνω των 18 δισ. δολαρίων σε κρίσιμες υποδομές

Οι ισραηλινοί αρχηγοί προετοιμάζονται σήμερα για στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα της Γάζας, όπου έχουν καταφύγει σχεδόν 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι, που εκτοπίστηκαν από άλλες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.

Την ίδια ώρα, οι συνομιλίες στο Κάιρο σημείωσαν σημαντική πρόοδο, ανέφερε το αιγυπτιακό κρατικό πρακτορείο Al-Qahera. Ωστόσο, αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στον νέο γύρο συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Η διεθνής πίεση έχει αυξηθεί στο Ισραήλ για να τερματίσει τον πόλεμο, με τον κύριο σύμμαχό του, τις Ηνωμένες Πολιτείες, να απαιτούν την περασμένη εβδομάδα μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων μαζί με αυξημένες παραδόσεις βοήθειας.

Το Ισραήλ απέσυρε τις δυνάμεις του από τη νότια Λωρίδα της Γάζας την Κυριακή. Αλλά ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι τα στρατεύματα εγκατέλειψαν την πόλη Χαν Γιουνίς “για να προετοιμαστούν για μελλοντικές αποστολές, μεταξύ άλλων… στη Ράφα“. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ βρίσκεται “ένα βήμα πριν από τη νίκη“.

Αφού τα στρατεύματα εγκατέλειψαν τις περιοχές μέσα και γύρω από την κατεστραμμένη Χαν Γιουνίς, μια ομάδα εκτοπισμένων Παλαιστινίων επέστρεψε εκεί, ελπίζοντας να βρουν ξανά στα σπίτια τους από τα προσωρινά καταφύγια στη Ράφα, λίγο νοτιότερα. Ο Μοχάμεντ Γιουνίς, 51 ετών, Παλαιστίνιος στη βόρεια Γάζα, δεν είδε παρά μόνο απώλειες. “Δεν είναι αρκετοί οι βομβαρδισμοί, ο θάνατος και η καταστροφή;” ρώτησε. “Υπάρχουν ακόμα πτώματα κάτω από τα χαλάσματα. Μπορούμε να μυρίσουμε τη δυσωδία“.

Γάζα: Το Ισραήλ έτοιμο για επιχειρήσεις στη Ράφα – Επιστρέφουν ξανά στην κατεστραμμένη Χαν Γιουνίς οι κάτοικοι
(AP Photo/Ismael Abu Dayyah)

Στο Κάιρο, η Al-Qahera ανέφερε ότι “σημειώνεται σημαντική πρόοδος σε πολλά επίμαχα σημεία“, επικαλούμενη υψηλόβαθμη αιγυπτιακή πηγή. Το πρακτορείο ανέφερε ότι αντιπροσωπείες του Κατάρ και της Χαμάς είχαν αναχωρήσει από το Κάιρο και αναμένεται να επιστρέψουν “εντός δύο ημερών για να οριστικοποιήσουν τους όρους της συμφωνίας“. Οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ επρόκειτο να αναχωρήσουν από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα “τις επόμενες ώρες” και οι διαβουλεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες 48 ώρες, πρόσθεσε.

Σε ομιλία του με αφορμή τη συμπλήρωση έξι μηνών από την επίθεση της Χαμάς, ο Νετανιάχου είπε στο υπουργικό συμβούλιο ότι “το Ισραήλ είναι έτοιμο για μια συμφωνία“, προσθέτοντας ότι “δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την επιστροφή των ομήρων“.

Ο Νετανιάχου έχει δεχθεί αυξημένες πιέσεις από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν -η κυβέρνηση του οποίου είναι ο κορυφαίος προμηθευτής όπλων και πολιτικός υποστηρικτής του Ισραήλ- να τερματίσει τον πόλεμο και να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση. Μια ισραηλινή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος την 1η Απριλίου σκότωσε επτά εργαζόμενους στην ανθρωπιστική οργάνωση World Central Kitchen που εδρεύει στις ΗΠΑ, γεγονός που ώθησε τον Μπάιντεν να υπαινιχθεί ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ θα εξαρτηθεί από την ενίσχυση της προστασίας των αμάχων και τη βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών.

Τεράστιες περιοχές της Γάζας έχουν μετατραπεί σε έρημα τοπία, με ζημιές που υπολογίζονται σε 18,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρίσιμες υποδομές, κυρίως κατοικίες, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Φιλανθρωπικές οργανώσεις έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ ότι εμποδίζει τη βοήθεια, αλλά το Ισραήλ υπερασπίστηκε τις προσπάθειές του και κατηγόρησε τις οργανώσεις για αδυναμία να διανείμουν τη βοήθεια μόλις αυτή φτάσει.

Η στέρηση των βασικών αναγκών – τρόφιμα, καύσιμα, αποχέτευση, στέγη, ασφάλεια και υγειονομική περίθαλψη – είναι απάνθρωπη και απαράδεκτη“, έγραψε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. Ιατρικές προμήθειες παραδόθηκαν για πρώτη φορά μέσω του συνοριακού σημείου Erez, όπως έδειξαν πλάνα του AFPTV.

Η 98η μεραρχία καταδρομών του Ισραήλ αποσύρθηκε από τη Χαν Γιουνίς και εγκατέλειψε τη Γάζα “προκειμένου να ανακάμψει και να προετοιμαστεί για μελλοντικές επιχειρήσεις“, δήλωσε ο στρατός στο AFP. Η Maha Thaer, μητέρα τεσσάρων παιδιών που επέστρεψε στη Χαν Γιουνίς, δήλωσε ότι θα μετακομίσει ξανά στο κατεστραμμένο διαμέρισμά της, “αν και δεν είναι κατάλληλο για να ζήσει, αλλά είναι καλύτερο από τις σκηνές“.

Γάζα: Το Ισραήλ έτοιμο για επιχειρήσεις στη Ράφα – Επιστρέφουν ξανά στην κατεστραμμένη Χαν Γιουνίς οι κάτοικοι
(AP Photo/Ismael Abu Dayyah)

Στο Ισραήλ, ο κόσμος συγκεντρώθηκε την Κυριακή στο χώρο του μουσικού φεστιβάλ της ερήμου Nova για να αποτίσει φόρο τιμής στους νεαρούς διασκεδαστές που έχασαν τη ζωή τους ή απήχθησαν εκεί στις 7 Οκτωβρίου. Μόνο στο φεστιβάλ αυτό σκοτώθηκαν 364 άνθρωποι. Στην Ιερουσαλήμ, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το ισραηλινό κοινοβούλιο για να απαιτήσουν την επιστροφή των ομήρων. Ο πόλεμος στη Γάζα αύξησε τους φόβους ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να επηρεάσει την ευρύτερη περιοχή.

Ένας σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν προειδοποίησε την Κυριακή ότι οι ισραηλινές πρεσβείες “δεν είναι πλέον ασφαλείς” μετά το χτύπημα στη Συρία, για το οποίο η Τεχεράνη κατηγόρησε το Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης.

Ο επικεφαλής της ισραηλινής άμυνας Γκαλάντ δήλωσε την Κυριακή ότι ο στρατός έχει “ολοκληρώσει όλες τις προετοιμασίες του για να αντιδράσει σε οποιοδήποτε σενάριο μπορεί να προκύψει σχετικά με το Ιράν“. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έχει φθάσει σε “άλλη μια φάση” προετοιμασίας για πόλεμο στα βόρεια σύνορά του με τον Λίβανο, όπου έχει περάσει μήνες ανταλλάσσοντας πυρά με την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ.

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν ένα συγκρότημα των επίλεκτων δυνάμεων της Χεζμπολάχ Ραντουάν “στην περιοχή Κιάμ“, κοντά στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν, καθώς και ένα κέντρο διοίκησης κοντά στην Τούρα, βορειοανατολικά της παράκτιας πόλης Τύρος, ανέφερε ο στρατός.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που υποστηρίζονται επίσης από το Ιράν, δήλωσαν ότι είχαν βάλει στο στόχαστρο ένα βρετανικό πλοίο και δύο ισραηλινά σκάφη, αφού μια βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφάλειας ανέφερε τρεις ξεχωριστές επιθέσεις στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης σε λιγότερο από 24 ώρες.

Οι αντάρτες έχουν εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν από τον Νοέμβριο, γεγονός που οδήγησε σε αντίποινα των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον στόχων των Χούθι στην Υεμένη.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν χαιρέτισε “τη γενναία υποστήριξη του έθνους της Υεμένης προς το καταπιεσμένο παλαιστινιακό έθνος“, καθώς ξεκίνησε περιφερειακή περιοδεία στο Ομάν την Κυριακή.

Πηγή: AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος