Γάζα: Το Ισραήλ «εξουδετέρωσε» δύο Παλαιστίνιους – Δεκάδες νεκροί από την έναρξη της εκεχειρίας λόγω παραβίασης της «κίτρινης γραμμής»

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε δύο Παλαιστινίους σε ξεχωριστά συμβάντα στο κέντρο της Γάζας σήμερα, Τετάρτη (5/11) ισχυριζόμενος ότι είχαν πλησιάσει τους στρατιώτες «με τρόπο που αποτελούσε άμεση απειλή».

Σε δήλωσή του, ο στρατός κατηγόρησε τους άνδρες ότι διέσχισαν την κίτρινη γραμμή της κατάπαυσης του πυρός κοντά σε ισραηλινές θέσεις και «εξουδετερώθηκαν» αμέσως μετά τον εντοπισμό τους.

Δεκάδες Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός στις 10 Οκτωβρίου για παραβίαση ή προσέγγιση της λεγόμενης κίτρινης γραμμής, που είναι το όνομα που έχει δώσει το Ισραήλ για το σημείο πίσω από την οποία έχουν αποσυρθεί οι δυνάμεις του. Λίγες πληροφορίες έχουν δοθεί για τη θέση αυτής της γραμμής, η οποία είναι ασαφής και εξακολουθεί να χαράσσεται φυσικά στο έδαφος.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα, το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα, τουλάχιστον 68.875 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 170.679 έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις σε όλη τη Γάζα από τον Οκτώβριο του 2023.

Τα νοσοκομεία στη Γάζα δέχτηκαν τα πτώματα τριών Παλαιστινίων και δύο τραυματιών κατά το τελευταίο 24ωρο. Παράλληλα πολλοί νεκροί βρίσκονται ακόμα κάτω από τα ερείπια και στους δρόμους, επειδή τα ασθενοφόρα και τα συνεργεία της Πολιτικής Άμυνας δεν μπορούν να τα προσεγγίσουν.

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ο ισραηλινός στρατός έχει διαπράξει 194 παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα από την έναρξη της εύθραυστης εκεχειρίας στις 10 Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ παρέδωσε τις σορούς 15 Παλαιστίνιων

Παράλληλα, το νοσοκομείο Νάσερ, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε ότι παρέλαβε τις σορούς 15 Παλαιστίνιων στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός με το Ισραήλ.

«Η 10η σειρά με λείψανα Παλαιστίνιων μαρτύρων, δηλαδή 15 μάρτυρες», έφθασε «στο πλαίσιο της ανταλλαγής λειψάνων μεταξύ της παλαιστινιακής πλευράς και της ισραηλινής κατοχής», ανέφερε το νοσοκομείο.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έχει μεταφέρει 285 σορούς που κρατούνταν από τις ισραηλινές Αρχές στη Γάζα από τότε που τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση πυρός στις 10 Οκτωβρίου, αν και οι υγειονομικές Αρχές στη Γάζα έχουν δηλώσει ότι η ταυτοποίηση των πτωμάτων είναι δύσκολη λόγω της έλλειψης εξοπλισμού για τη διενέργεια τεστ DNA.

Γάζα: Το Ισραήλ «εξουδετέρωσε» δύο Παλαιστίνιους – Δεκάδες νεκροί από την έναρξη της εκεχειρίας λόγω παραβίασης της «κίτρινης γραμμής»
(AP Photo/Abdel Kareem Hana)

Το Ισραήλ δεν έχει αποκαλύψει πόσες σορούς κρατάει ή πού ανακτήθηκαν, αλλά επιστρέφει 15 κάθε κάθε φορά που τα λείψανα ενός Ισραηλινού ομήρου επιστρέφονται από τη Γάζα.

Τα 15 πτώματα επιστράφηκαν στο νοσοκομείο Νάσερ στο Χαν Γιούνις την Τετάρτη, μια μέρα μετά την παράδοση από Παλαιστίνιους μαχητές στη Γάζα της σορού ενός Ισραηλινού στρατιώτη που είχε πιαστεί όμηρος κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023.

Τη σορό ενός ομήρου θα παραδώσει η Χαμάς

Ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει τα λείψανα ενός ακόμα ομήρου την Τετάρτη. Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κασάμ «θα παραδώσουν τη σορό ενός Ισραηλινού αιχμαλώτου που βρέθηκε στη συνοικία Σουτζάγια, ανατολικά της πόλης της Γάζας, στις 9 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)», ανέφερε η οργάνωση στο κανάλι της στο Telegram. Από τους 28 νεκρούς ομήρους που η Χαμάς συμφώνησε να παραδώσει στο Ισραήλ βάσει της συμφωνίας, έχει επιστρέψει μέχρι στιγμής 21, μεταξύ των οποίων 19 Ισραηλινοί, ένας Ταϊλανδός και ένας Νεπαλέζος.

Γάζα: Το Ισραήλ «εξουδετέρωσε» δύο Παλαιστίνιους – Δεκάδες νεκροί από την έναρξη της εκεχειρίας λόγω παραβίασης της «κίτρινης γραμμής»
(AP Photo/Jehad Alshrafi)

Οι ανταλλαγές είναι το κεντρικό στοιχείο της αρχικής φάσης της συμφωνίας που μεσολάβησε οι ΗΠΑ, η οποία απαιτεί από τη Χαμάς να επιστρέψει όλα τα λείψανα των ομήρων το συντομότερο δυνατό. Οι ανταλλαγές προχώρησαν ακόμη και όταν το Ισραήλ και η Χαμάς αλληλοκατηγορήθηκαν για παραβίαση άλλων όρων της συμφωνίας.

Η συμφωνία δεν θα προχωρήσει στις επόμενες φάσεις έως ότου επιστραφούν όλα τα λείψανα των Ισραηλινών ομήρων.

Τα επόμενα μέρη του σχεδίου 20 σημείων προβλέπουν τη δημιουργία μιας διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης. Η σύνθεσή της δεν έχει οριστικοποιηθεί, αλλά οι διπλωμάτες εργάζονται για να καθορίσουν το ρόλο της, να πείσουν τις αραβικές χώρες να συμμετάσχουν και να κερδίσουν ευρύτερη διεθνή υποστήριξη.

«Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε οντότητα δημιουργηθεί στη Γάζα θα πρέπει να έχει τη νομιμότητα μιας εντολής από το Συμβούλιο Ασφαλείας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους στη Ντόχα την Τρίτη.

Με πληροφορίες από Al Jazeera, Al Arabiya, Middle East Eye

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος