Γάζα: Πρώτη επικοινωνία Μπάιντεν με Νετανιάχου μετά από ένα μήνα – Νεκρό το Νο3 της Χαμάς

Σύνοψη
  • Τον θάνατο του νούμερο τρία της Χαμάς, Μαργουάν Ισα, επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος
  • Την ανάγκη προστασίας των αμάχων, που μαστίζονται από την πείνα, τόνισε ο Άντονι Μπλίνκεν λίγο πριν αναχωρήσει για μία ακόμη φορά για τη Μέση Ανατολή, καθώς επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες για εκεχειρία στο Κατάρ
  • «Καμπανάκι» κινδύνου από τον ΟΗΕ

Την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία είχαν έπειτα από ένα μήνα, Μπάιντεν και Νετανιάχου. Στο επίκεντρο βρέθηκε η Ράφα και η επιμονή του Ισραηλινού προέδρου για χερσαία επέμβαση, την ώρα που η επισιτιστική κρίση στη Γάζα λαμβάνει ακραίες διαστάσεις. Νεκρός από ισραηλινά πυρά έπεσε ο Μαρουάν Ισά, κορυφαίο στέλεχος της Χαμάς.

Τον θάνατο του νούμερο τρία της Χαμάς, Μαργουάν Ισα, επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος. Ο αναπληρωτής διοικητής των ταξιαρχιών Αλ Κασάμ σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιδρομής σε τούνελ στη Νουσειράτ. Πρόκειται για την εξόντωση του πλέον υψηλόβαθμου στελέχους της παλαιστινιακής οργάνωσης από την έναρξη του πολέμου. Η Ε.Ε τον συνδέει άμεσα με τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

«Ο νούμερο τρία της Χαμάς, Μαργουάν Ισα σκοτώθηκε σε ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση την προηγούμενη εβδομάδα. Οι υπόλοιποι ηγέτες της οργάνωσης κρύβονται, πιθανόν στο δίκτυο με τις υπόγειες σήραγγες της Χαμάς και θα αποδοθεί δικαιοσύνη και γι’ αυτούς» ανέφερε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκοι Τζέικ Σάλιβαν.

Με τις σχέσεις Ισραήλ – Ηνωμένων Πολιτειών να δοκιμάζονται λόγω της στρατηγικής του Ισραηλινού πρωθυπουργού στον πόλεμο στη Γάζα, την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία, εδώ κι ένα μήνα, είχαν Τζο Μπάιντεν και Μπένιαμιν Νετανιάχου. Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε για μία ακόμη φορά τον Νετανιάχου ότι μία χερσαία επιχείρηση στη Ράφα θα ήταν λάθος και θα ενέτεινε την αναρχία στη Γάζα.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε από τον πρωθυπουργό να στείλει μία υψηλόβαθμη διυπηρεσιακή αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον τις επόμενες ημέρες ώστε να εισακουστούν οι αμερικανικές ανησυχίες για τα τωρινά σχέδια του Ισραήλ για τη Ράφα και να συζητηθεί μία εναλλακτική προσέγγιση» γνωστοποίησε ο Τζέικ Σάλιβαν.

Την ανάγκη προστασίας των αμάχων, που μαστίζονται από την πείνα, τόνισε ο Άντονι Μπλίνκεν λίγο πριν αναχωρήσει για μία ακόμη φορά για τη Μέση Ανατολή, καθώς επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες για εκεχειρία στο Κατάρ.

«Καμπανάκι» κινδύνου από τον ΟΗΕ

«Το 100% του πληθυσμού της Γάζας βρίσκεται σε κατάσταση οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας. Είναι η πρώτη φορά που ολόκληρος πληθυσμός κατατάσσεται με αυτόν τον τρόπο. Βλέπουμε, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ότι το 100%, το σύνολο του πληθυσμού, έχει ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια» υπογράμμισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, από τα μέσα Μαρτίου μέχρι τον Μάιο αναμένεται να ξεσπάσει λιμός στη βόρεια Γάζα, όπου 300. 000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι λόγω των συγκρούσεων.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι συνέλαβε περισσότερους από 200 υπόπτους τρομοκράτες κατά την επιδρομή στο Αλ Σίφα, δίνοντας στη δημοσιότητα βίντεο με όπλα και χρήματα της Χαμάς, που, όπως υποστηρίζει, βρέθηκαν στο νοσοκομείο.

Επιμέλεια: Ευγενία Μυρίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος