Γάζα: Παραιτήθηκε ο ιδρυτής της αμερικανικής ΜΚΟ που θα διανείμει την ανθρωπιστική βοήθεια – «Δεν είναι εφικτό το σχέδιο μας»

Ο επικεφαλής του Ιδρύματος Ανθρωπιστικής Βοήθειας Γάζας (GHF), μιας αμφιλεγόμενης οργάνωσης που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και προετοιμάζεται να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, υπέβαλε την παραίτησή του «με άμεση ισχύ», δήλωσε η οργάνωση την Κυριακή. Η παραίτηση του Τζέικ Γουντ έρχεται μετά την κριτική που δέχθηκε από τον ΟΗΕ και άλλες ομάδες βοήθειας.

Ο διευθυντής της GHF, Τζέικ Γουντ, εξήγησε στην ανακοίνωση ότι ανέλαβε τη θέση ηγεσίας πριν από δύο μήνες, καθώς ένιωσε “υποχρεωμένος να κάνω ό,τι μπορούσα για να ανακουφίσω τον πόνο” στη Γάζα. Ωστόσο, τόνισε ότι έγινε σαφές πως η εφαρμογή του σχεδίου της οργάνωσης δεν ήταν εφικτή “ενώ παράλληλα θα έπρεπε να τηρηθούν αυστηρά οι ανθρωπιστικές αρχές της ανθρωπιάς, ουδετερότητας, αμεροληψίας και ανεξαρτησίας, τις οποίες δεν πρόκειται να εγκαταλείψω.”

Η οργάνωση, που ιδρύθηκε πριν από μερικούς μήνες και έχει έδρα τη Γενεύη, ανακοίνωσε τη 14η Μαΐου πως σχεδιάζει να διανείμει σχεδόν 300 εκατομμύρια γεύματα μέσα σε αρχική περίοδο 90 ημερών.

Ο ΟΗΕ και διεθνείς ΜΚΟ έχουν τονίσει επανειλημμένα πως δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στη διανομή βοήθειας από το GHF, που επικρίνεται διότι συνεργάζεται στενά με το Ισραήλ.


Ο ΟΗΕ εξήγησε πως η οργάνωση αυτή δεν σέβεται τις αρχές «της αμεροληψίας, της ουδετερότητας και της ανεξαρτησίας».
Μια ΜΚΟ, η Trial International, ανακοίνωσε την Παρασκευή πως υπέβαλε αίτημα οι ελβετικές αρχές να αρχίσουν να διενεργούν διοικητική έρευνα για να εξακριβωθεί αν το GHF τηρεί τη νομοθεσία, κυρίως διότι σκοπεύει να προσλάβει εταιρείες μισθοφόρων για να εγγυηθούν την ασφάλεια της μεταφοράς της βοήθειας από συνοριακά περάσματα στις τοποθεσίες όπου θα διανέμεται.

«Πριν από δυο μήνες, με προσέγγισαν για να ηγηθώ του GHF λόγω της εμπειρίας μου σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις», ανέφερε ο κ. Γουντ, άλλοτε ελεύθερος σκοπευτής παρασημοφορημένος για τη δράση του στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, ο οποίος αργότερα ασχολήθηκε με την ανθρωπιστική βοήθεια, ιδίως στην Αϊτή.

«Όπως πολλοί άλλοι στον κόσμο, αισθανόμουν φρίκη και συντριβή για την κρίση της πείνας στη Γάζα», συνέχισε, τονίζοντας πως ένιωσε «υποχρεωμένος» να προσφέρει τη βοήθειά του. «Είμαι υπερήφανος για το έργο που επέβλεψα», διαβεβαίωσε.
Τερματίζοντας κατάπαυση του πυρός που διήρκεσε δυο μήνες, ο στρατός του Ισραήλ ξανάρχισε την επίθεσή του τη 18η Μαρτίου στη Λωρίδα της Γάζας κι εντατικοποίησε τις επιχειρήσεις του τη 17η Μαΐου, με διακηρυγμένους στόχους να καταστρέψει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, να απελευθερώσει τους τελευταίους εναπομείναντες ομήρους και να πάρει «τον έλεγχο» όλου του θύλακα.

Η έφοδος μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, το έναυσμα αυτού του πολέμου, στοίχισε τη ζωή σε 1.218 ανθρώπους στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα.

Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί εκείνη στην ημέρα, στη Λωρίδα της Γάζας απομένουν 57, πλην όμως τουλάχιστον 34 από αυτούς είναι νεκροί, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.
Τουλάχιστον 53.939 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στην στρατιωτική εκστρατεία αντιποίνων του Ισραήλ έκτοτε, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στον θύλακο, οι οποίοι χαρακτηρίζονται αξιόπιστοι από τον ΟΗΕ.

Πηγή: AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος