Γάζα: 436 νεκροί από χτες – Έναρξη χερσαίων επιχειρήσεων ανακοίνωσε το Ισραήλ

Σύνοψη
  • Τελευταία προειδοποίηση προς τους Γαζαίους: «Απελευθερώστε τους ομήρους και ξεφορτωθείτε τη Χαμάς»
  • Ο στρατός πραγματοποιεί στοχευμένες χερσαίες επιχειρήσεις

Για 20 νεκρούς κάνει λόγο η Χαμάς από τον νέο γύρο αεροπορικών επιθέσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, αφότου ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι άρχισε σήμερα (19/3) «στοχευμένες χερσαίες επιχειρήσεις» στην κεντρική και τη νότια περιοχή, την επομένη των σφοδρών αεροπορικών πληγμάτων στον παλαιστινιακό θύλακα.

Στο μεταξύ, αργά απόγευμα (19/3) το Ισραήλ ανακοίνωσε έναρξη χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς απηύθυνε στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας μια “τελευταία προειδοποίηση” απαιτώντας να απελευθερώσουν του Ισραηλινούς ομήρους και να “ξεφορτωθούν” τη Χαμάς, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του.

“Εάν δεν απελευθερωθούν όλοι οι Ισραηλινοί όμηροι και εάν η Χαμάς δεν βγει τελείως από τη Γάζα, το Ισραήλ θα λάβει μέτρα σε κλίμακα που δεν έχει ληφθεί ποτέ άλλοτε. Σας συμβουλεύουμε να ακολουθήσετε τη συμβουλή του Αμερικανού προέδρου: απελευθερώστε τους ομήρους και ξεφορτωθείτε τη Χαμάς”, δήλωσε ο Κατς σε βίντεο στα εβραϊκά που μεταδόθηκε από το γραφείο του.

Οι στρατιώτες “πήραν τον έλεγχο και τον επέκτειναν έως το κέντρο” του Διαδρόμου Νετζαρίμ, με στόχο να διευρύνουν τη ζώνη ασφαλείας και να δημιουργήσουν έναν μερικό διαχωρισμό μεταξύ του βορρά και του νότου” της Λωρίδας της Γάζας, εξηγεί σε ανακοίνωση.

Ακόμη, σύμφωνα με το Reuters, τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν σήμερα (19/3) να διεξαχθεί έρευνα για την επίθεση σε δύο ξενώνες του ΟΗΕ στη Γάζα, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας από τους εργαζομένους του και τραυματίστηκαν άλλοι πέντε.

436 νεκροί έως τώρα

Κάνοντας απολογισμό, η υπηρεσία πολιτικής άμυνας της Γάζας γνωστοποίησε ότι τουλάχιστον 436 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τότε που το Ισραήλ επανέλαβε τα έντονα πλήγματα στο παλαιστινιακό έδαφος.

«Η Πολιτική Άμυνα έχει μεταφέρει τουλάχιστον 436 μάρτυρες από την επανάληψη της επιθετικότητας και του πολέμου της κατοχής (του Ισραήλ) από τα ξημερώματα χθες», δήλωσε στο AFP ο εκπρόσωπος Μαχμούντ Μπασάλ, με τους αριθμούς να επιβεβαιώνονται από τον Ζάχερ Αλ-Βαχίντι, διευθυντή του τμήματος πληροφοριών του υπουργείου Υγείας στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς.

ΕΡΤNews – Άννα Παπασωτηρίου | Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος