ertnews.gr

Γαλλοβρετανική σύγκρουση για το Μεταναστευτικό – Μακρόν: Οι Βρετανοί δεν είναι σοβαροί (video)

26/11 11:43
Γαλλοβρετανική σύγκρουση για το Μεταναστευτικό – Μακρόν: Οι Βρετανοί δεν είναι σοβαροί (video)

Ανταπόκριση: Θωμαϊς Παπαϊωάννου

Ο Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών Gérard Darmanin ακύρωσε τη συνάντηση με την Βρετανίδα ομόλογο του Priti Patel την Κυριακή στο Calais για διαβουλεύσεις πάνω στο μεταναστευτικό.

Η αιτία σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορειο: η απογοητευτική επιστολή του Μπόρις Τζόνσον στον Εμανουέλ Μακρόν και ακόμα χειρότερα, το γεγονός ότι οι Βρετανοί την δημοσίευσαν.

Ο Γάλλος πρόεδρος σχολίασε την ακύρωση της συνάντησης ως εξής: «Εκπλήσσομαι απο τέτοιες μεθόδους που δεν είναι σοβαρές. ‘Οταν επικοινωνουμε μεταξύ κυβερνώντων με αναρτήσεις στο Twitter ή με επιστολές που μετά τις δημοσιεύουν, σαν να είμαστε μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος (whitsleblower). Οι υπουργοί θα δουλέψουν σοβαρά για να διευθετήσουν μια σοβαρή υπόθεση μαζί με σοβαρούς ανθρώπους. Γι’αυτό την Κυριακή ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας θα συναντηθεί με τους Ευρωπαίους ομολόγους του και την Κομισιόν για να εξετάσουν το θέμα και μετά θα δούμε με τους Βρετανούς, αν αποφασίσουνν να γίνουν σοβαροί».

Βρετανία: Σοκ για τον θάνατο των μεταναστών 

Δεκάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου ενός νεαρού κοριτσιού, έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μάγχη στο Ηνωμένο Βασίλειο με μια φουσκωτή λέμβο, λένε αξιωματούχοι, στο πιο θανατηφόρο περιστατικό από την έναρξη της τρέχουσας κρίσης.

Σχεδόν όλες οι βρετανικές εφημερίδες αναρωτιούνται «Γιατί δεν τους εμπόδισε η Γαλλία;» λέγοντας ότι οι μετανάστες έκαναν «επικίνδυνο ταξίδι με ένα σκάφος που ανατινάχθηκε» ενώ η Sun αναφέρει ότι η έλλειψη δράσης είναι «ντροπιαστική».

Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε τέσσερα άτομα που θεωρούνται ύποπτα ότι συνδέονται με τους πνιγμούς.

Ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση δήλωσε ότι ήταν η μεγαλύτερη απώλεια ανθρώπινων ζωών στη Μάγχη από τότε που άρχισε να συλλέγει δεδομένα το 2014.

Ο Μπόρις Τζόνσον ο οποίος πραγματοποίησε συνάντηση έκτακτης ανάγκης Cobra την Τετάρτη για να συζητήσει το περιστατικό, επισήμανε ότι «η Γαλλία οφείλει να κάνει περισσότερα αλλά αυτό που θέλουμε είναι να συνεργαστούμε και αυτή είναι η προσφορά που κάνουμε».

Ωστόσο,ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι η Βρετανία έπρεπε να σταματήσει να πολιτικοποιεί το θέμα για εγχώριο κέρδος ενώ υπογράμμισε ότι δεν θα αφήσει τη Μάγχη να γίνει νεκροταφείο» και υποσχέθηκε να «βρει και να καταδικάσει τους υπεύθυνους» για την τραγωδία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ακόμη ένα νομοσχέδιο για τους παράτυπους μετανάστες. Μία λύση που εξετάζεται είναι το αυστραλιανό μοντέλο που απομακρύνει τους μετανάστες σε κέντρα εκτός της χώρας.

Η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ φέρεται να εντυπωσιάστηκε με τα κέντρα που κατασκευάζονται στην Ελλάδα, όπου οι μετανάστες τέθηκαν υπό αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας και αντιμετώπιζαν ελέγχους ρουτίνας.

Τον τελευταίο χρόνο oι αιτήσεις ασύλου στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αυξηθεί κατά ένα πέμπτο.

Νέα έκθεση του Υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε ότι υπήρξαν περισσότερες από 37.500 αιτήσεις το έτος έως τον Σεπτέμβριο, που αφορούσαν 44.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά κυρίως από το Ιράν, την Ερυθραία, την Αλβανία, το Ιράκ και τη Συρία.

Ο Τζόνσον ζητά από τη Γαλλία να παίρνει πίσω τους μετανάστες που διαπλέουν τη Μάγχη

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ζήτησε από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να παίρνει πίσω στη Γαλλία τους μετανάστες που φτάνουν στην Αγγλία, μία ημέρα μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στη Μάγχη, όπου έχασαν τη ζωή τους 27 άνθρωποι.

«Προτείνω να εφαρμόσουμε μια διμερή συμφωνία επανεισδοχής, που θα επιτρέπει την επιστροφή όλων των παράτυπων μεταναστών που διαπλέουν τη Μάγχη» αναφέρει ο Τζόνσον σε μια επιστολή του προς τον Μακρόν, την οποία ανάρτησε στο Twitter.

Πηγή: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version