Υπόθεση Pegasus: Η εισαγγελία του Παρισιού ξεκίνησε έρευνα για τη διενέργεια κατασκοπείας σε βάρος δημοσιογράφων

Η εισαγγελία του Παρισιού ξεκίνησε σήμερα έρευνα για τις κατηγορίες από τον ερευνητικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Mediapart και δύο από τους δημοσιογράφους του ότι έπεσαν θύματα κατασκοπείας από το Μαρόκο με τη χρήση του λογισμικού Pegasus, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο παγκόσμιου σκανδάλου.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε την Κυριακή από 17 οργανισμούς μέσων ενημέρωσης υπό τον μη κερδοσκοπικό δημοσιογραφικό όμιλο, που έχει έδρα στο Παρίσι, Forbidden Stories, αναφέρει ότι το λογισμικό αυτό που δημιούργησε η ισραηλινή εταιρεία NSO, είχε χρησιμοποιηθεί σε απόπειρες και επιτυχημένες υποκλοπές 37 έξυπνων κινητών τηλεφώνων (smartphones) που ανήκαν σε δημοσιογράφους, κυβερνητικούς αξιωματούχους και ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Mediapart ανέφερε σε μια σειρά από μηνύματα στο Twitter χθες, Δευτέρα, ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκου είχαν χρησιμοποιήσει το Pegasus για να κατασκοπεύσουν τα κινητά τηλέφωνα δύο από τους ρεπόρτερ του.

“Ο μόνος τρόπος για να βγάλουμε άκρη σε αυτό είναι οι δικαστικές αρχές να διενεργήσουν ανεξάρτητη έρευνα σε σχέση με εκτεταμένη κατασκοπεία που διοργανώθηκε στη Γαλλία από το Μαρόκο”, σημείωνε ο Mediapart σε ένα από τα μηνύματά του στο Twitter.

Το Μαρόκο δημοσίευσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία απέρριπτε τις “αβάσιμες και ψευδείς κατηγορίες” όπως τις χαρακτήρισε.

Στην ανακοίνωση της εισαγγελίας του Παρισιού δεν αναφέρεται το Μαρόκο, αλλά απλώς ότι αποφασίστηκε να ξεκινήσει έρευνα αφότου ελήφθη η καταγγελία από τον Mediapart και τους δημοσιογράφους του.

Η εισαγγελία του Παρισιού θα εξετάσει μια σειρά από πιθανά εγκλήματα που σχετίζονται με την ηλεκτρονική κατασκοπεία.

Η εφημερίδα The Guardian, ένα από τα μέσα ενημέρωσης που εμπλέκονται στην έρευνα, ανακοίνωσε ότι αυτή δείχνει “εκτεταμένη και συνεχή κατάχρηση” του λογισμικού της NSO, που προσβάλλει έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smartphones) ώστε να επιτρέπει την υποκλοπή μηνυμάτων, φωτογραφιών και email, την καταγραφή τηλεφωνικών συνομιλιών και την ενεργοποίηση κρυφά μικροφώνων.

Η NSO ανακοίνωσε ότι το προϊόν της προορίζεται αποκλειστικά για χρήση από ελεγχόμενες κυβερνητικές υπηρεσίες πληροφοριών και υπηρεσίες επιβολής του νόμου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος. Η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διαψεύδει τις πληροφορίες του Forbidden Stories και των εταίρων του.

ΣΜ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος