Γαλλία – Βουλευτικές εκλογές: Ο Μακρόν ζητεί από τους Γάλλους να του δώσουν ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία

Ο Εμανουέλ Μακρόν από το αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού λίγο πριν επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροπλάνο για Ρουμανία και Μολδαβία έκανε έκκληση στους Γάλλους να «δώσουν γερή πλειοψηφία» στη χώρα στο όνομα «του απώτερου συμφέροντος του Έθνους», όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Γαλλία, Θωμαΐς Παπαϊωάννου.

«Ήρθε η ώρα των επιλογών και οι μεγάλες επιλογές δεν γίνονται ποτέ με αποχή. Κάνω έκκληση λοιπόν στον κοινό νου και στη δημοκρατική ανάταση» δήλωσε. «Την Κυριακή, καμία ψήφος δεν πρέπει να λείπει στην Δημοκρατία». 

Ανταπόκριση – Γαλλία: Θωμαΐς Παπαϊωάννου, ΕΡΤ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε για πρώτη φορά μετά τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών της χθεσινής Κυριακής στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας ζητώντας από τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες κατά τον δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής για να δώσουν «ισχυρή πλειοψηφία» στην παράταξη «Μαζί!» που τον στηρίζει.

Κάνοντας λόγο για υπέρτατο εθνικό συμφέρον και διαβεβαιώνοντας πως «άκουσε» τις διαμαρτυρίες πολλών, ο Μακρόν ζήτησε από τους Γάλλους να μην προσθέσουν στη σημερινή «διεθνή αταξία» την «εθνική αταξία» και να μην οδηγήσουν την χώρα «στην ακινησία». Σημείωσε επίσης ότι η εθνική ανεξαρτησία δεν είναι νοητή «με χρέη» και «με φόρους» και κατέληξε λέγοντας ότι οι μεγάλες επιλογές δεν γίνονται μέσα από την οδό της αποχής.

Μελανσόν: «Γίναμε για άλλη μια φορά ηγετική πολιτική δύναμη, νικήσαμε την ακροδεξιά και επιστρέψαμε από το τίποτα, από τις κατακόμβες» δήλωσε σε γαλλική εφημερίδα

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien που δημοσιεύτηκε σήμερα ο επικεφαλής της συμπαράταξης των κομμάτων της αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν άσκησε δριμεία κριτική στον Εμανούελ Μακρόν.

«Βλέπω πρώτα ότι, για τρεις ημέρες, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει προγραμματίσει ένα ταξίδι εκτός Γαλλίας. Επί τρεις μέρες λοιπόν δεν θα υπάρχει πλέον πιλότος στην παράταξη του» είπε ο Μελανσόν για τον οποίο ο αρχηγός του κράτους, «αφού αναισθητοποίησε την εκστρατεία αρνούμενος οποιαδήποτε συζήτηση, βλέπει τον δεύτερο γύρο ως «τυπική διαδικασία».

Για τις επιθέσεις της κυβέρνησης στο οικονομικό σκέλος του προγράμματός του ο Μελανσόν είπε: «Δεν θα διστάσουμε να αμφισβητήσουμε τον Εμανουέλ Μακρόν για τον κρυφό προϋπολογισμό του. Μας επικρίνει ότι θέλουμε να ξοδέψουμε πάρα πολλά, αλλά έχει δεσμευτεί στην Ευρώπη να μειώσει το έλλειμμα της χώρας στο 3%, που αντιπροσωπεύει 80 δισ. ευρώ».

Όσο για τη συγκίνηση που αισθάνθηκε το βράδυ της Κυριακής, ο Μελανσόν έκανε λόγο για «γεύση ευτυχίας».

«Κατάλαβα, ξαφνικά, ότι τα κατάφερα. Καθώς μιλούσα, ο λαιμός μου σφίχτηκε. Γίναμε για άλλη μια φορά ηγετική πολιτική δύναμη, νικήσαμε την ακροδεξιά και επιστρέψαμε από το τίποτα, από τις κατακόμβες. Και αυτό είναι μη αναστρέψιμο αν ξέρουμε το τι να κάνουμε» κατέληξε ο Μελανσόν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα: Γαλλία: Οριακή διαφορά Μακρόν και Μελανσόν με 20.000 ψήφους – Θρίλερ στο δεύτερο γύρο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος