Μακρόν για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα: Έγιναν στοχευμένες ρίψεις από αέρος στην Χαν Γιουνίς

Ενα στρατιωτικό αεροπλανο απογειώθηκε απο τη Τουλούζη,Γαλλία, την Τρίτη με προορισμό την Ιορδανία οπου η Γαλλία έχει αεροπορική βάση. Η επιχειρηση ανθρωπιστικής αεροπορικής βοήθειας για τη Γάζα έγινε σε συντονισμό με την Ιορδανία την Παρασκευή. Οι Ισραηλινοί ειδοποιήθηκαν στην τελευταία φάση το βράδυ της Πέμπτης. Η προετοιμασία για την ανθρωπιστική αποστολή διήρκησε εβδομάδες.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία αυτή που περιείχε 7 τόνους ιατρικόφαρμακευτικό υλικό. Ενα γαλλικό και ενα ιορδανικό αεροπλάνο επιχείρησαν πάνω απο την Χαν Γιουνίς στη Λωρίδα της Γάζας και τα φορτία βρήκαν το “στόχο τους” με GPS ώστε να προσγειωθούν κοντά σε ενα προσωρινό νοσοκομείο που διαχειρίζεται η Ιορδανία.

Στο ρεπορτάζ του ιδιωτικού καναλιού TF1 ο Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Sébastien Lecornu ανέφερε ότι «είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια επιχείρηση με στοχευμένη πτωση φορτίου πάνω απο τη Γάζα γιατί συνήθως τα φορτία διερχονται μέσω Αιγύπτου/Ραφα. Όσο πιο κοντά φτάνει η βοήθεια, αλλο τόσο αποτελεσματική είναι η ιατρική βοήθεια».


Το ρεπορτάζ δείχνει στο τέλος ενα απο τα ελάχιστα νοσοκομεία που λειτουργούν ακόμα, στη Ραφα. Η Γαλλία σχεδιάζει νέες αεροπορικές ανθρωπιστικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, το γαλλικό ελικοπτεροφόρο στρατιωτικό πλοίο DIXMUDE βρίσκεται ανοιχτά της Αιγύπτου και μετατράπηκε σε πλωτό νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται σοβαρά περιστατικά τραυματιών της Γάζας.

Ανταπόκριση – Παρίσι: Θωμαΐς Παπαϊωάννου | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος