Γαλλία: Σύνοδο πριν το 2023, με συμμετοχή του Ιράκ και γειτονικών κρατών, συμφώνησαν Μακρόν-Αλ Σουντανί

Array

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Mohammed Shia Al-Sudani  η γαλλική Προεδρία επιβεβαίωσε την Κυριακή την συμφωνία  για περιφερειακή σύνοδο κορυφής, στην οποία πρόκειται να συμμετάσχει το Ιράκ, τα γειτονικά κράτη αυτής της χώρας και η Γαλλία. Πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Ιορδανία πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. H σύνοδος θα πραγματοποιηθεί υπό τις εντάσεις που προκαλούν Τουρκία και Ιράν  αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

” Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν, σε συνεννόηση με την Ιορδανία, την προετοιμασία της επόμενης συνάντησης κορυφής υπό μορφή «Bagdad», που θα συγκεντρώσει  πριν από το τέλος του έτους στο Αμμάν τους κύριους ηγέτες της περιοχής, καθώς και τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, αναφέρεται σε δήλωση του Elysee, χωρίς να περιγράφει όμως λεπτομερώς τον κατάλογο των συμμετεχόντων.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογης σύνθεσης διάσκεψη, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Βαγδάτη τον Αύγουστο του 2021

Macron και  Al-Sudani έχουν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους για τις περιφερειακές εντάσεις, αφού η Τουρκία πραγματοποίησε  στο Ιράκ και τη Συρία μια σειρά από αεροπορικές επιδρομές κατά  των κουρδικών θέσεων, υποστηρίζει η γαλλική Προεδρία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  αναφέρθηκε  πρόσφατα σε μια πιθανή έναρξη μιας «επίγειας επιχείρησης» στη Συρία, μετά την επίθεση της 13ης Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, για την οποία η τουρκική κυβέρνηση υπεύθυνη θεώρησε τους  Κούρδους του PKK (Κουρδιστάν Εργαζομένων) και YPG (μονάδες μονάδων) Προστασία του λαού).

Παράλληλα, το Ιράν ξεκίνησε μια σειρά από επιθέσεις πυραύλων και drone στις ιρανικές ομάδες Kurdic αντιπολίτευσης που βασίζονται στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος