Γαλλία: Συμβολική ποινή για την Βαλερί Μπακό που σκότωσε τον βασανιστή της

Η Βαλερί Μπακό (Βαλερί Μπακό) ήταν το πραγματικό θύμα αποφάνθηκε το γαλλικό δικαστήριο για την 40χρονη γυναίκα που σκότωσε τον σύζυγό που την βίαζε και κακοποιούσε απο τα 12 της χρόνια.

Καταδικάστηκε σε συμβολική ποινή 4 ετών φυλάκιση, τα 3 με αναστολή αλλά αφέθηκε ελεύθερη την Παρασκευή με τη λήξη της δίκης στην πόλη Chalon-sur-Saône (Σαλόν-Σουρ-Σον, κεντρο-ανατολική Γαλλία) γιατί προσμετράται ο ένας χρόνος προφυλάκισης της. Αντιμετώπιζε ισόβια κάθειρξη.

Το Εφετείο έκρινε με ακόμα μεγαλύτερη επιείκεια την μητέρα τεσσάρων παιδιών από τον γενικό Εισαγγελέα που ζήτησε 5ετή ποινή, τα 4 με αναστολή “γιατί τα τέσσερα παιδιά της την έχουν ανάγκη”. Τα μέλη του Εφετείου θεώρησαν οτι εκείνη ήταν το πραγματικό θύμα του 61χρονου άνδρα που την βίαζε, την ξυλοκοπούσε και την εξέδιδε για δεκαετίες.

Η ετυμηγορία συνοδεύτηκε απο βροχή χειροκροτημάτων του ακροατηρίου που υποστήριξε την Μπακό από την αρχή της δίκης, Δευτέρα 21 Ιουνίου. Μέλη της οικογένειας της δάκρυσαν, η ίδια ήταν εμφανέστατα έθραυστη και συγκινημένη όταν άκουσε την Πρόεδρο του δικαστηρίου, Céline Therme (Σελίν Τερμ), να υπογραμμίζει το “τρόμο”, το “αδιέξοδο”, τη “χρόνια τραυματική κατάσταση απο την παιδική της ηλικία”.

“Θα ήθελα να ευχαριστήσω το δικαστήριο”, “ενας νέος αγώνας ξεκινάει τώρα για όλες τις άλλες γυναίκες και τις κακοποιήσεις” δήλωσε στους δημοσιογράφους ολοφάνερα εξουθενωμένη. Δεν αισθάνθηκε ανακούφιση αλλά “κενό” είπε σχεδόν ψιθυριστά.

Μετά απο 25 έτη βιασμών, κακοποίησης και εκπόρνευσης, η Βαλερί Μπακό σκότωσε τον προαγωγό της Daniel Polette (Ντανιέλ Πολέτ) με μια σφαίρα στον αυχένα στις 13 Μαρτίου 2016.

“Ή αυτή ή εκείνος” υποστήριξε η συνήγορός της Nathalie Tomasini που μαζί με την δεύτερη συνήγορο Janine Bonaggiunta είχαν υπεραπιστεί την Γαλλίδα Jacqueline Sauvage (Ζακλίν Σοβάζ) που έγινε σύμβολο ενδοικογενειακής βίας όταν καταδικάστηκε γιατί σκότωσε τον βίαιο άνδρα της, αλλά της δόθηκε προεδρική χάρη το 2016.

Ο αλκοολικός και βίαιος σύζυγος της Βαλερί Μπακό είχε απειλήσει με πιστόλι οτι θα σκότωνε την ίδια και τα παιδιά της αν τον εγκατέλειπε. “Ποιός βοήθησε αυτή τη γυναίκα;” ρώτησε το δικαστήριο η συνήγορος της υπενθυμίζοντας οτι ο τύραννος άνδρας καταδικάστηκε, σύντομα αποφυλακίστηκε και επέστρεψε για να συνεχίζει την ακραία βία παρακολουθώντας κάθε κίνηση της για χρόνια.

Μόνο όταν εκείνος ρώτησε “πώς είναι σεξουαλικά” η τότε 14χρονη κόρη της, η Valérie Bacot τον σκότωσε τρομοκρατημένη οτι θα υποστεί τα ίδια.

Βιάσε την τότε 12χρονη Valérie Bacot ενώ ήταν σύντροφος της μητέρα της, την εξέδιδε απο τα 14 της. Καταδικάστηκε το 1996 αλλά του επετράπει να επιστρέψει στην κατοικία του το 1997 και ξανάρχισε.

Ανταπόκριση – Παρίσι: Θωμαΐς Παπαϊωάννου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος