Γαλλία: Στη ναυτική βάση της Τουλόν οι 230 μετανάστες του Ocean Viking-Αντιπαράθεση με την Ιταλία

Array

Παρίσι, Ανταπόκριση: Θωμαΐς Παπαϊωάννου

Στην ναυτική βάση της Τουλόν ελλιμενίζεται σήμερα  το ανθρωπιστικό σκάφος Ocean Viking με 230 μετανάστες, τους οποίους η Ιταλία δεν δέχθηκε στο έδαφος της.

Είναι η πρώτη φορά που η Γαλλία πράττει κάτι τέτοιο “για ανθρωπιστικούς λόγους” , “κατ’εξαιρεση”, όπως δήλωσε ο Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανάν.

Οι μετανάστες μεταξύ των οποίων και 57 παιδιά που διασώθηκαν από τα νερά της Μεσογείου θα μπουν άμεσα σε “ζώνη αναμονής” όπου θα περάσουν από πολλούς ελέγχους όπως εκείνο της ασφάλειας από τις μυστικές υπηρεσίες.

Για λόγους υγείας, 4 από τους 234 συνολικά μετανάστες μεταφέρθηκαν από το σκάφος με ελικόπτερο προς την Κορσική.

Το μεταναστευτικό στη Γαλλία δημιουργεί εντάσεις και η πολεμική στη πολιτική λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, με την άκρα δεξιά της  Μαριν Λε Πεν να κατηγορεί την κυβέρνηση για “χαλαρότητα” .

Η συγκυρία είναι δύσκολη για την κυβέρνηση που παρουσιάζει τώρα στην Εθνοσυνέλευση νομοσχέδιο για την μετανάστευση με σκοπό τη μεταρρύθμιση του ασύλου ώστε η Γαλλία να εκδίδει ευκολότερα και γρηγορότερα τους μετανάστες από τη χώρα, από τις “ζώνες αναμονής ” κατευθείαν προς τις χώρες προέλευσης τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών  Νταρμανάν άσκησε δριμύτατη κριτική στην Ιταλική κυβέρνηση που αρνείται να δεχτεί το Ocean Viking ενώ το ναυτικό δίκαιο την υποχρεώνει όπως υποστηρίζει ο Γάλλος υπουργός.

Από τον Ιούνιο, η ευρωπαϊκή συμφωνία υποχρεώνει σε μετεγκατάσταση προς άλλες χώρες από εκείνη της άφιξης των μεταναστών, μεταξύ των οποίων τη Γαλλία και Γερμανία που συμφώνησαν να δεχτούν εθελοντικά 8.000 άτομα.

Ωστόσο μόνο 117 έφυγαν από την Ιταλία που θεωρεί ότι δεν είναι αρκετό και εκφράζει την έκπληξη της για την επιθετική στάση της γαλλικής κυβέρνησης ενώ η Ιταλία είναι μια από τις χώρες της Μεσογείου που επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος.

Για την στάση της Ιταλικής κυβέρνησης  η Γαλλία θα προχωρήσει σε αντίποινα και ως πρώτο μέτρο διέκοψε τη διαδικασία προώθησης 3500 μεταναστών που διαμένουν στην Ιταλία αλλά ήταν προγραμματισμένη η άφιξη τους στη Γαλλία μέσα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συμφωνίας.

Μάλιστα ο  Γάλλος υπουργός απείλησε έμμεσα ότι θα υπάρξουν “επιπτώσεις” σε άλλους τομείς της “διμερούς συνεργασίας”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος