Γαλλία: Σε συζητήσεις με την Αλγερία για αύξηση της ποσότητας φυσικού αερίου, λένε τα ΜΜΕ (video)

Array

Η γαλλική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση βρίσκεται σε συζητήσεις με την Αλγερία για το ενδεχόμενο αύξησης προμήθειας φυσικού αερίου, μετά το ταξίδι του Εμανουέλ Μακρόν στην αφρικανική χώρα, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Παρόλο που ο Μακρόν υποβάθμισε την εξάρτηση του ταξιδιού του με το θέμα αυτό, σήμερα έγινε γνωστό ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε συζητήσεις για αύξηση της ποσότητας φυσικού αερίου από την Αλγερία.

Τέσσερα είναι τα σημεία όπου εστιάζονται οι συζητήσεις μεταξύ της Αλγερίας και της πολυεθνικής Engie, (πρώην Suez) της οποίας η διευθύνων σύμβουλος ήταν στη συνοδεία του Εμανουέλ Μακρόν στο ταξίδι του.

Το γεγονός ότι συζητάνε αύξηση κατά 50% της ποσότητας αλγερινού αερίου σημαίνει:

– ότι οι μισοί πυρηνικοί αντιδραστήρες δεν λειτουργούν στο φουλ λόγω συντήρησης ή τεχνικών προβλημάτων, και αυτό είναι χρονοβόρο άρα το χειμώνα δεν θα λειτουργούν οι μισοί.

– το γαλλικό ρεύμα είναι από τα πιο ακριβά γι’ αυτό η κυβέρνηση έχει βάλει πλαφόν μέχρι 1/1/23. Μετά υπάρχει ο κίνδυνος να εκτοξευτεί η τιμή και να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στη γαλλική οικονομία. Ήδη επανακρατικοποιείται η γαλλική ΔΕΗ (EDF) διαφορετικά θα είχε χρεοκοπήσει.

– αν στη γαλλική αγορά υπάρχει αφθονία, θα πέσει η μέση τιμή ενέργειας που σημαίνει πίεση προς τα κάτω του πληθωρισμού που είναι προς το παρόν χαμηλότερος από άλλες χώρες αλλά αναμένεται να αυξηθεί με τα πρώτα κρύα.

– θα τροφοδοτήσει και τη Γερμανία που λόγω γεωγραφίας και άλλου μηχανισμού τροφοδότησης (από βορρά) δεν είναι αρκετά ευέλικτη. Ήδη ο πρωθυπουργός το υπονόησε πριν λίγους μήνες.

Ανταπόκριση: Θωμαΐς Παπαϊωάννου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος