Γαλλία: Πάνω από 130 ευρωβουλευτές υποστηρίζουν θεσμοθέτηση διεθνούς φόρου των πολύ πλουσίων για την οικολογική και κοινωνική μετάβαση

Περισσότεροι από 130 ευρωβουλευτές υπέγραψαν αίτηση υπέρ της δημιουργίας φόρου στον πλούτο των πολύ πλουσίων σε διεθνή κλίμακα για να συμμετάσχουν «στην οικολογική και κοινωνική μετάβαση», αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Περισσότεροι από 130 ευρωβουλευτές υπέγραψαν αίτηση υπέρ της δημιουργίας φόρου στον πλούτο των πολύ πλουσίων σε διεθνή κλίμακα για να συμμετάσχουν «στην οικολογική και κοινωνική μετάβαση», αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Αυτό που καταφέραμε να πετύχουμε για τις πολυεθνικές, πρέπει τώρα να το κάνουμε για τις μεγάλες περιουσίες», γράφουν, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στη Le Monde, η Aurore Lalucq (ομάδα S&D στο ΕΚ, αριστερά) και ο οικονομολόγος Gabriel Zucman, μεταξύ των εμπνευστών. αυτής της εκστρατείας.

«Η πρότασή μας είναι απλή: η εισαγωγή ενός προοδευτικού φόρου στον πλούτο των πολύ πλουσίων σε διεθνή κλίμακα, προκειμένου να μειωθούν οι ανισότητες, συμμετέχοντας παράλληλα στις επενδύσεις που είναι απαραίτητες για την οικολογική και κοινωνική μετάβαση», εξηγεί ο ευρωβουλευτής και οικονομολόγος, αναγνωρισμένος ειδικός στη φοροδιαφυγή και τη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων .

Οι συγγραφείς αναφέρουν την ιδέα ενός φόρου 1,5% που ξεκινά από 50 εκατομμύρια δολάρια, αλλά λένε ότι το ακριβές επίπεδο του φόρου πρέπει να αποφασιστεί «συλλογικά και δημοκρατικά».

Η Aurore Lalucq και ο Gabriel Zucman καλούν τον ΟΟΣΑ και τον ΟΗΕ να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την εισαγωγή αυτού του φόρου και να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δράσει.

Δηλώνουν ότι το 2018, ο Έλον Μασκ, τότε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, «δεν πλήρωσε ούτε ένα σεντ σε ομοσπονδιακούς φόρους» και ότι στη Γαλλία «οι 370 πλουσιότερες οικογένειες φορολογούνται μόνο με 2 έως 3%».

Η αναφορά τους υπογράφηκε κυρίως από περιβαλλοντολόγους και αριστερούς ευρωβουλευτές, περίπου δέκα οικονομολόγους και διεθνείς ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένης της Oxfam.

Για να υποστηρίξουν τις προτάσεις τους, οι Aurore Lalucq και Gabriel Zucman αναφέρουν το παράδειγμα του ελάχιστου φόρου 15% στα οφέλη των πολυεθνικών, στον οποίο έχουν ενταχθεί σχεδόν 140 χώρες «όταν όλοι επαναλάμβαναν ότι ήταν αδύνατο».

Πηγή : Agerpres.ro

Μετάφραση Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος