Γαλλία: Ο Ζεμούρ αποκάλεσε «μάσκα χωρίς πρόσωπο» τον Εμ. Μακρόν

Ανταπόκριση: Θωμαΐς Παπαϊωάννου, ΕΡΤ – Γαλλία
Απόγευμα της Κυριακής, ο ακροδεξιός ‘Ερικ Ζεμούρ πραγματοποίησε την πρώτη προεκλογική συγκέντρωση λίγες μέρες μετά την επίσημη υποψηφιότητα του για την προεδρία της γαλλικής δημοκρατίας.
Μπροστά σε 10000 οπαδούς -15000 σύμφωνα με τον Ζεμούρ- αποκάλυψε το σύνθημα της καμπάνιας του «La reconquête – Η ανάκτηση» .
«Να αλλάξουμε τη ροή της Ιστορίας» με «την ανάκτηση» της Γαλλίας» κάλεσε ο Ζεμούρ τους οπαδούς του στο συνεδριακό κέντρο στο Villepinte, βόρειο προάστιο του Παρισιού.
Για πρώτη φορά παρουσίασε το πρόγραμμα του «ενάντια στην (κοινωνική, οικονομική) περιθωριοποίηση» και τη «μεταναστευτική αντικατάσταση».
Μίλησε απαξιωτικά για τον Μακρόν ως ένα «πλαστικό μανεκέν», «το ρομπότ που χάθηκε σε λαβύρινθο καθρεφτών», «μάσκα χωρίς πρόσωπο», «αυτός ο έφηβος που αναζητάει αιώνια τον εαυτό του».
Ακτιβιστές της αντί-ρατσιστικής μη κυβερνητικής οργάνωσης « SOS Racisme » προσπάθησαν να διαμαρτυρηθούν για την ρατσιστικές,  αντιμεταναστευτικές θέεις του 63χρονου Ερικ Ζεμούρ αλλά προπηλακίστηκαν από ακροδεξιούς οργανωμένους οπαδούς του υποψηφίου. Υπήρξαν τραυματισμοί και προσαγωγές.
Η ένταση ήταν εμφανής από την έναρξη της συγκέντρωσης όταν ένας άνδρας έπεσε στην κυριολεξία πάνω στον Ζεμούρ με αποτέλεσμα να του προκαλέσει τραυματισμό στον καρπό. Σύμφωνα με το περιβάλλον του ακροδεξιού υποψηφίου, ο γιατρός του συνέστησε 9 μέρες ανάρρωσης αλλά το επίθεση δεν πρόκειται να παρεμποδίσει το πρόγραμμα του.
Ο άνδρας συνελήφθη.
Λιγο νωρίτερα, περίπου 2200 διαδηλωτές, σύμφωνα με την Αστυνομία,  διαμαρτυρήθηκαν στο Παρίσι για το «ρατσιστικές» θέσεις του Ερικ Ζεμούρ, μετά από κάλεσμα 50 συνδικαλιστικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων.
H Βαλερί Πεκρές κέρδισε με 60,95% το χρίσμα του δεξιού κόμματος Les Républicains.
Ειναι πρόεδρος της Περιοχής του Παρισιού και πρώην υπουργός Προϋπολογισμού, Δημοσίων Λογαριασμών και Μεταρρύθμισης Του Κράτους υπο προεδρίας Σαρκοζί. Έχει αποφοιτήσει από 2 από τις καλύτερες Σχολές της Γαλλίας , την HEC (Finance & Management ) & ENA (διοίκησης), είναι βουλευτής.
Ατού της: δεν έκανε καμπάνια με πολιτικό επιχείρημα “είμαι γυναίκα πολιτικός” αλλά πρόβαλε τις πολιτικές της ιδέες με έμφαση στο δημόσιο-οικονομικό έλεγχο.
Ο αντίπαλος της Eric Ciotti τοποθετείται πιο ακραία, δύσκολα θα μπορούσε να “σκουπίσει” ψήφους από κέντρο μέχρι και σκληρή δεξιά. Ο ακροδεξιός Ερικ Ζεμούρ θεωρειται πιο ελκυστικός από τον Ciotti για τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους.
Εμφανίζεται ως η καλύτερη επιλογή από τους 5 υποψήφιους των προκριματικών για το χρίσμα απέναντι στο μεγάλο αντίπαλο, Εμ. Μακρόν. Τώρα, η Βαλερί Πεκρές πρέπει να γίνει ευρύτερα γνωστή, εκτός περιοχής Παρισιού.
Τη Δευτέρα ξεκινά λοιπόν την προεκλογική της καμπάνια από το νότο της Γαλλίας σε συνδυασμό με τον Éric Ciotti για να επιδείξουν την ενότητα του κόμματος.
Όμως στα παρασκήνια ο δεύτερος διαδίδει ότι θέλει μια περίοπτη θέση στην προεκλογική καμπάνια της μέχρι τώρα αντιπάλου του. Αν δεν λάβει ο,τι επιθυμεί, πιθανό σενάριο είναι να την σαμποτάρει γιατί η Pecresse δεν είναι σκληροπυρηνική στο θέμα της μετανάστευσης, αντίθετα με τον Ciotti που πλέον στρέφεται προς τις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο για να διατηρήσει την έδρα του στη νότια Γαλλία..
– Ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν έχει ανακοινώσει ακόμα την υποψηφιότητα του για την Προεδρική εκλογή.  Εν μέσω 5ου κύματος πανδημίας, τον συμφέρει να καθυστερήσει μέχρι τελευταία στιγμή την επίσημη συμμετοχή του στη προεκλογική καμπάνια γιατί πρώτον θα δημιουργήσει δυσπιστία στους πολίτες που πίσω από κάθε υγειονομικό μέτρο θα βλέπουν προεκλογικά κίνητρα και δεύτερον, ανεπίσημα, βρίσκεται ήδη σε προεκλογική κινητοποίηση εκμεταλλευόμενος τα προνομία του ως Πρόεδρος κατά τον ίδιο τρόπο όπως έπραξαν και οι προηγούμενοι «Πρόεδροι-υποψήφιοι» όπως ο Νικόλα Σαρκοζί ή ο Ζακ Σιρακ.
Την Πέμπτη 9/12, στις 5μμ Ελλάδας, ο Γάλλος Πρόεδρος θα δώσει συνέντευξη τύπου για να παρουσιάσει την εξάμηνη γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από 1η Ιανουαρίου 2022.
Ίσως να μην είναι σύμπτωση ότι την προηγούμενη ημέρα, την Τετάρτη, ο Όλαφ Σολτς ορκίζεται νέος Καγκελάριος της Γερμανίας ενώ η περίοδος Μέρκελ ολοκληρώνεται πριν λήξει και η δική του θητεία.
Αναμένεται να συνδυάσει τους στόχους της γαλλικής προεδρίας με τόνους από προεκλογικό πρόγραμμα για την Ευρώπη, προς γερμανική και γαλλική κατανάλωση, ελπίζοντας ότι ο Σολτς θα τον υποστηρίξει στα πρόθυρα την έναρξης της επίσημης προεκλογικής εκστρατείας για την Προεδρία στη Γαλλία που φαντάζει αμείλικτη.
Πηγή:ΕΡΤ
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος