Γαλλία: Μισό εκατομμύριο ηλικιωμένοι στη χώρα ζουν σε συνθήκες «κοινωνικού θανάτου»

Μισό εκατομμύριο ηλικιωμένοι στη Γαλλία ζουν σε κατάσταση «κοινωνικού θανάτου», κάτι που σημαίνει ότι δεν συναντούν ποτέ ή σχεδόν ποτέ ανθρώπους, με τον αριθμό τους να έχει αυξηθεί κατά 77% τα τελευταία τέσσερα χρόνια και την κατάστασή τους να έχει επιδεινωθεί λόγω της πανδημίας της covid-19.

Η υγειονομική κρίση, με τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν, ?έριξε τους ανθρώπους που είχαν έναν σχετικά ευαίσθητο κοινωνικό ιστό στην πλήρη απομόνωση?, παρατήρησε η ένωση Les Petits Freres des Pauvres στη δεύτερη έκθεσή της με τίτλο «Μοναξιά και απομόνωση στους άνω των 60 στη Γαλλία το 2021», που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο αριθμός των ηλικιωμένων που είναι απομονωμένοι από τον οικογενειακό και φιλικό τους κύκλο υπερδιπλασιάστηκε (+122%) σε διάστημα τεσσάρων ετών, περνώντας από τις 900.000 το 2017 στα 2 εκατομμύρια το 2021. 1,3 εκατομμύριο ηλικιωμένοι δεν βλέπουν ποτέ ή σχεδόν ποτέ τα παιδιά και τα εγγόνια τους, έναντι 470.000 το 2017 όταν είχε δημοσιευθεί η προηγούμενη έκθεση.

Η ένωση λαμβάνει υπόψη της τέσσερις κύκλους κοινωνικοποίησης για να μετρήσει την απομόνωση των ηλικιωμένων: οικογένεια, φίλοι, γείτονες και ενώσεις. 530.000 ηλικιωμένοι δεν ανήκουν σε κανέναν από αυτούς τους κύκλους.

3,9 εκατομμύρια ηλικιωμένοι, δηλαδή ένας στους πέντε δεν έχουν καθόλου ή σχεδόν καθόλου φιλικές σχέσεις, σε σύγκριση με 1,5 εκατομμύριο το 2017.

Στη διάρκεια αυτής της τετραετίας ο κύκλος που υπέστη το μικρότερο πλήγμα ήταν αυτός των γειτόνων (-2%), όπως και οι σχέσεις με εμπόρους ή άλλους επαγγελματίες της γειτονίας, τους οποίους η ένωση χαρακτηρίζει ?ανάχωμα στην απομόνωση?.

Το ένα τρίτο των ηλικιωμένων (6,5 εκατομμύρια άνθρωποι) αισθάνονται συχνά μόνοι, με το 14% (2,4 εκατομμύρια) να αισθάνονται κάθε ημέρα μόνοι ή πολύ συχνά.

Όπως ανέφεραν οι μισοί από τους ερωτηθέντες, η υγειονομική κρίση είχε εξαιρετικά σοβαρές επιπτώσεις στη μοναξιά των ηλικιωμένων.

Παράγοντες που εντείνουν τη μοναξιά και την απομόνωση των ηλικιωμένων είναι η απώλεια της αυτονομίας τους, η απουσία στενών συγγενών, η έλλειψη εξοικείωσης με τους υπολογιστές και το ίντερνετ και το χαμηλό ύψος των εσόδων τους, κάτω από 1.000 ευρώ.

ΕΜ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος