Γαλλία: Με εκπλήξεις το νέο υπουργικό συμβούλιο, το σχήμα του Ατάλ – Ενισχυμένος ο Μακρόν

Νέο υπουργικό συμβούλιο στη Γαλλία, μετά το διορισμό του νέου πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ. Ωστόσο, η μεγαλύτερη έκπληξη  προέρχεται από μια μορφή της παρισινής δεξιάς, τη συντηρητική πολιτικό Ρασιντά Ντατί, πρώην υπουργό Δικαιοσύνης επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί και στενή σύμμαχο του πρώην προέδρου, η οποία διορίστηκε υπουργός Πολιτισμού.

Πάντως, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στη Γαλλία, επικρατεί αντίφαση μεταξύ λόγων και πράξεων του Εμανουέλ Μακρόν, αφού αφενός η νέα κυβέρνηση είναι επιλογή του, αφετέρου η κυβέρνηση είναι καθαρά Δεξιά, γιατί προσπαθεί απεγνωσμένα να συμμαχήσει με το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων ώστε να βρει την πολυπόθητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Γαλλία: Με εκπλήξεις το νέο υπουργικό συμβούλιο, το σχήμα του Ατάλ – Ενισχυμένος ο Μακρόν
(Photo by AFP)

Ο διορισμός της Ρασιντά Ντατί ως υπουργού Πολιτισμού στέλνει λάθος μήνυμα στο δικαστικό σώμα, γιατί η Ντατί κατηγορείται επίσημα για διαφθορά (υπόθεση Ρενό/Κάρλος Γκον) και θα περάσει απο δίκη. Όμως, έχει ανάγκη απο εμβληματικές προσωπικότητες της δεξιάς. 

Η νέα υπουργός Εργασίας, Υγείας και Αλληλλεγύης, Καθρίν Βαουτρίν, είναι γνωστή προσωπικότητα της δεξιάς, εναντιώθηκε στο γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια το 2013 και είναι ενάντια στην ευθανασία. Ενώ ο Πρόεδρος Μακρόν είναι υπέρ και υποσχέθηκε νόμο μετά την παράκληση της διάσημης Γαλλίδας τραγουδίστριας Φρανσουάζ Αρντί (Françoise Hardy) που πάχει απο καρκίνο σε τελικό στάδιο στα 79 έτη της. 

Ο Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων Στεφάν Σεζουρνέ δεν έχει γνώση της διπλωματίας, ήταν μόνο ευρωβουλευτής και κυρίως επικεφαλής του κόμματος του Μακρόν και νυν ή πρώην σύντροφος του πρωθυπουργού. Αυτό μεταφράζεται στο ότι «ο Μακρόν θα είναι de facto ο υπουργός Εξωτερικών».

Όσον αφορά την προσωπική σχέση του Σεζουρνέ με τον Ατάλ, τα ΜΜΕ προς το παρόν δεν αναφέρονται σχετικά. Ο Σεζουρνέ διαμήνυσε οτι εχουν σπάσει το σύμφωνο συμβίωσης τους πριν 2 χρόνια. Ο πρωθυπουργός δεν έχει προχωρήσει, προς το παρόν, σε κάποιον σχολιασμό επ’ αυτού.

Ανταπόκριση ΕΡΤ – Παρίσι: Θωμαΐς Παπαϊωάννου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος