Γαλλία: Μακρόν – Λεπέν απόψε «διασταυρώνουν τα ξίφη» τους σε τηλεμαχία -Τα σημεία αιχμής

Τετ α τετ ο  πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με την ακροδεξιά υποψήφια για την προεδρία Μαρίν Λεπέν, στις τηλεοπτικές  οθόνες των Γάλλων ψηφοφόρων  θα δώσει τη μάχη των εντυπώσεων για και μοναδική φορά απέναντι στην διεκδικήτρια της προεδρίας που θα επιχειρήσει από την πλευρά της να κερδίσει πόντους καθώς υπολείπεται εκείνου στην πρόθεση ψήφου.

Έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές εστιάζουν σε τέσσερα σημαντικά σημεία   την έκβαση της πολιτικής μάχης που πρόκειται να ξεκινήσει στις 22:00 ώρα Ελλάδος.

 Ο Μακρόν επικρίνεται για αλαζονεία και η Λεπέν εμφανίζεται ως υπερασπίστρια των καταπιεσμένων.

Ο Γάλλος πρόεδρος  αν και έχει  προσπαθήσει να  βρίσκεται σε επαφή με τους ψηφοφόρους εκείνους που δεν ανήκουν στην αστική, φιλελεύθερη βάση του αντιμετωπίζει συχνά κατηγορίες για υπεροψία και αλαζονεία  και ότι δεν έχει επαφήμε την σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες τους.

Πολλές φορές το ύφος του πρώην επενδυτικού τραπεζίτη  τον έχει φέρει σε δύσκολη θέση στο παρελθόν.

Η Λεπέν αναμένεται να αυτοπαρουσιαστεί ως η υπερασπίστρια των καταπιεσμένων εργαζόμενων και να σκιαγραφήσει τον Μακρόν ως ένα πρόσωπο που ανήκει σε μια μακρινή κυβερνώσα ελίτ, που θα θέσει τις πολυεθνικές επιχειρήσεις πάνω από τις γαλλικές οικογένειες.

Αγκάθι για την Λεπέν ο θαυμασμός της για τον Β. Πούτιν

Η Ρωσία και ο θαυμασμός που έχει επιδείξει στο παρελθόν η Λεπέν για τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν πιθανόν να γίνει αιτία προστριβής.

Πριν αντιμετωπίσει τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2017 η Λεπέν έλεγε ότι είχε κοινές αξίες με τον Πούτιν και ότι μαζί του, με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και με την ίδια στην γαλλική προεδρία θα μπορούσε να προκύψει μια “νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων”.

Παρά το γεγονός ότι η Λεπέν έχει καταδικάσει την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, επιμένει  ότι η Ρωσία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως σύμμαχος μετά το τέλος του πολέμου. Ενώ ακολουθεί και αυτή το δόγμα της επιτήδειας ουδετερότητας δεσμευόμενη να κρατήσει ίσες αποστάσεις από την Ουάσινγκτον και την Μόσχα.

Ο Μακρόν ωστόσο θα πρέπει να βαδίσει προσεκτικά  καθώς  ό ίδιος  τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία ο Μακρόν μιλούσε για την αναγκαιότητα να συνάψει η Ευρώπη μια νέα συμφωνία ασφαλείας με την Μόσχα.

Το παιγνιόχαρτο του Frexit στο τραπέζι των μονομάχων

Ενδέχεται ο Μακρόν να επιχειρήσει απόψε να εμφανίσει την Λεπέν ως μια φανατική ευρωσκεπτικίστρια αποφασισμένη να δώσει τέλος σε δεκαετίες ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της μεταπολεμικής περιόδου.

Η Λεπέν σε αυτό το σημείο έχει υιοθετήσει πλέον μια ηπιότερη στάση και δεν πιέζει πλέον για ένα “Frexit” (για την αποχώρηση δηλαδή της Γαλλίας από την ΕΕ) ή για έξοδο από την ευρωζώνη.

Τώρα αναφερόμενη στο θέμα μιλά για αναδιάθρωση της ΕΕ εκ των έσω, μέσα από μια συμμαχία με ηγέτες παρόμοιων θέσεων όπως εκείνοι της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.

Ο Μακρόν χαρακτηρίζει τις εκλογές μάχη  με ευρωπαϊκή διάσταση όχι μόνο για την διαμόρφωση του μέλλοντος της Γαλλίας και έχει  επανειλημμένα επιτεθεί σε αυτό που χαρακτηρίζει κρυφή ατζέντα της Λεπέν για αποχώρηση από την ΕΕ.

Οι σύμμαχοι του Μακρόν έχουν εστιάσει στην επιμονή της Λεπέν να δώσει προτεραιότητα στους γαλλικούς αντί στους ευρωπαϊκούς νόμους και στη δέσμευσή της να επαναφέρει ελέγχους στα αγαθά που εισάγονται στη Γαλλία από άλλες χώρες της ΕΕ ως απόδειξη ότι οι ευρωσκεπτικιστικές θέσεις της δεν έχουν μαλακώσει.

Μπρα ντε φέρ αναμένεται στο συνταξιοδοτικό και τα οικονομικά

Ο Μακρόν ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία με μια προειδοποίηση που δύσκολα μπορούν να καταπιούν πολλοί ψηφοφόροι: θα δουλέψετε περισσότερα χρόνια αν κερδίσω.

Η Λεπέν έχει χαρακτηρίσει “απολύτως άδικο” το σχέδιο του Μακρόν να αυξήσει το νόμιμο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης κατά τρία χρόνια, στα 65.

Από την άλλη, εκείνος έχει διαμηνύσει στους ψηφοφόρους ότι όποιος υποψήφιος διατείνεται πως το συνταξιοδοτικό σύστημα μπορεί να παραμείνει ως έχει ψεύδεται.

Μάλιστα  προ ημερών χαρακτήρισε την αντίπαλο του φαντασιόπληκτη όταν αυτή υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις στην οικονομία  που περιλαμβάνουν την μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για κάποιους εργαζόμενους και την απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για τους πολίτες κάτω των 30 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος