Γαλλία: Η πυρκαγιά στην οροσειρά Σεβέν περιορίστηκε – Νέες εστίες στον νότο

Array

Η πυρκαγιά που κατέστρεψε 6.500 στρέμματα δάσους από την Πέμπτη, στην οροσειρά Σεβέν, στη νότια Γαλλία, εξελισσόταν “ευνοϊκά” σήμερα, σε ένα “περιβάλλον υψηλού κινδύνου” όπου η πυροσβεστική λάμβανε πάμπολλες κλήσεις για νέες εστίες φωτιάς μέσα στον νομό.

Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία, Météo-France, είχε θέσει σήμερα τον Γκαρ (τουριστικό νομό της νότιας Γαλλίας) “σε μέγιστο συναγερμό για κίνδυνο δασικών πυρκαγιών” λόγω της ζέστης, των ριπών του ανέμου και μιας αραιής βλάστησης λόγω της πρώιμης και ακραίας ξηρασίας.

Στο βόρειο μέρος του νομού, κοντά στην Αρντές, σχεδόν 745 πυροσβέστες που κατέφθασαν από όλη τη Γαλλία παραμένουν σε κινητοποίηση για τη “μεγάλη φωτιά”, σύμφωνα με τον όρο που χρησιμοποιούν τα συνεργεία διάσωσης.

“Δουλεύουμε τη φωτιά στις άκρες της, αλλά είναι μια πολύ μεγάλη πυρκαγιά για να τελειώσει καθώς υπάρχουν χιλιόμετρα άκρων. Θα μπορούμε να μιλήσουμε για μια φωτιά υπό έλεγχο όταν δεν θα υπάρχει κανένας κίνδυνος αναζωπύρωσης. Αλλά με αυτές τις πολύ δυσμενείς καιρικές συνθήκες που αντιμετωπίζουμε, αυτό δεν θα συμβεί πριν από την Κυριακή”, διευκρίνισε ο αντισυνταγματάρχης Ερίκ Αγκρινιέ, αρμόδιας επικοινωνίας της πυροσβεστικής του Γκαρ.

Επί του πεδίου, η βλάστηση καταστράφηκε ολοσχερώς κατά τόπους, η κορυφή των δένδρων διατηρήθηκε σε άλλα σημεία. “Από μακριά βλέπουμε την οροσειρά Σεβέν να είναι γυμνή, αυτό πονάει”, δήλωσε η Αναΐς Ντονβάλ, κάτοικος της Μπεσέζ, που εκκενώθηκε τη νύχτα.

Παρά τις βίαιες φλόγες που κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα μέσα σε λίγες ώρες, μόνο ένα γκαράζ και ένα μικρό αγροτόσπιτο κάηκαν.

Οι πυροσβέστες στο Γκαρ αντιμετώπισαν σήμερα επτά νέες εστίες φωτιάς μέσα στον νόμο, όπου η νομάρχης έχει απαγορεύσει έως τη Δευτέρα την είσοδο σε κάθε δασική έκταση μεγαλύτερη των 10 στρεμμάτων.

Άλλοι εκατό πυροσβέστες, με την υποστήριξη ενός πυροσβεστικού ελικοπτέρου και τεσσάρων Canadair, επιχειρούσαν στον δήμο Σεντ-Ανασταζί, πάνω από τη Νιμ, όπου είχαν διασχίσει τουλάχιστον 10 στρέμματα. Τα τουριστικά αξιοθέατα Λα Μπομ και το λιμάνι Σεν-Νικολά έχουν εκκενωθεί.

Συνολικά, όλη η νοτιοανατολική Γαλλία αντιμετωπίζει “πολύ ισχυρό κίνδυνο πυρκαγιών”, σύμφωνα με τη γενική διεύθυνση της πολιτικής προστασίας που συνιστά μεγάλη προσοχή έως την Κυριακή, υπενθυμίζοντας ότι εννέα στις δέκα φωτιές οφείλονται στον άνθρωπο, εξαιτίας μιας οικονομικής δραστηριότητας ή μιας απροσεξίας (αποτσίγαρα, μπάρμπεκιου, φωτιά σε κατασκήνωση).

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος