Γαλλία: Η ενεργειακή κρίση είναι συγκρίσιμη του πετρελαϊκού σοκ το 1973

Η ενεργειακή κρίση είναι «συγκρίσιμη σε ένταση και βαναυσότητα, με το πετρελαϊκό σοκ του 1973», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ, ενώ το πετρέλαιο πλησιάζει ιστορικά ρεκόρ με αύξηση πάνω από τα 120 δολάρια και η τιμή του φυσικού αερίου έχει φθάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα.

«Στασιμοπληθωρισμός, είναι αυτό ακριβώς που δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε το 2022», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ στην έναρξη του συνεδρίου που συγκεντρώνει στο Παρίσι πολιτικούς, επιχειρηματίες, ειδικούς σε θέματα ενέργειας και οικονομολόγους.

Απορρίπτοντας ένα δεύτερο σχέδιο μαζικής κρατικής στήριξης στη Γαλλία, ύστερα από αυτό που τέθηκε σε εφαρμογή κατά την κρίση της Covid-19, ο Μπρουνό Λεμέρ ξεκαθάρισε ότι «απλά θα τροφοδοτήσει την αύξηση των τιμών» και εξήγησε:

«Το 1973, τα σχέδια μαζικής στήριξης προκάλεσαν το πληθωριστικό σοκ που γνωρίζετε, οδήγησαν τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν μαζικά τα επιτόκια, κάτι που σκότωσε την ανάπτυξη».

«Θα ήταν σαν να ρίχνουμε βενζίνη στη φωτιά», πρόσθεσε και επεσήμανε ότι «η μόνη σωστή απάντηση που γνωρίζουμε είναι η απόλυτη ανεξαρτησία».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προς το παρόν αρνείται να θεσπίσει εμπάργκο στις ρωσικές εισαγωγές, που διασφαλίζουν το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο και το 30% για το πετρέλαιο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγορεύσαν τις εισαγωγές ρωσικών υδρογονανθράκων και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε το τέλος των εισαγωγών ρωσικής ενέργειας έως το τέλος του 2022, ενώ οι τιμές του πετρελαίου και του αερίου καλπάζουν από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος