Γαλλία: Η 11η απεργιακή κινητοποίηση κατά του συνταξιοδοτικού – Πίσω από τη Λεπέν ο Μακρόν σε νέα δημοσκόπηση

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, οι βουλευτικές εκλογές θα έφερναν νικήτρια τη συμμαχία της Αριστεράς 25,5% με δεύτερο το κόμμα της Λε Πεν

Μια μέρα μετά την αποτυχημένη συνάντηση συνδικάτων-πρωθυπουργού, σήμερα Πέμπτη 6/4 πραγματοποιείται η 11η απεργιακή κινητοποίηση στη Γαλλία, χωρίς να αναμένεται σημαντική συμμετοχή στην απεργία και στις διαδηλώσεις σε σύγκριση με προηγούμενες κινητοποιήσεις.

Τα συνδικάτα πρέπει να συνεχίσουν την πίεση μέχρι τις 14/4 όταν θα ανακοινωθεί η απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου αναφορικά με τη νομιμότητα του νόμου του συνταξιοδοτικού. Αν οι 9 «σοφοί» τον εγκρίνουν, τα συνδικάτα ελπίζουν τουλάχιστον ότι θα δοθεί πράσινο φως να διεξαχθεί κοινής πρωτοβουλίας δημοψήφισμα σε 9 μήνες  (από Εθνοσυνέλευση ή/ και Γερουσία + 4,87 εκατομμύρια υπογραφές πολιτών) γεγονός που θα βάλει στον πάγο την εφαρμογή του νόμου μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, όπως το προβλέπει η διαδικασία. 

Παρ’ολα αυτά, το υπουργείο Εσωτερικών κατεβάζει την Πέμπτη στους δρόμους της Γαλλίας 11.500 αστυνομικές δυνάμεις προς αποφυγή βιαιοπραγιών όπως συμβαίνει σε κάθε προηγούμενη διαδήλωση. 

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή απορριμμάτων στο Παρίσι κήρυξαν νέα απεργία από τις 13 Απριλίου

Τα συνδικάτα δεν φαίνεται να το βάζουν κάτω ενώ απέναντι τους η κυβέρνηση αρνείται να οπισθοχωρήσει. Μάλιστα ο Πρόεδρος Μακρόν από το Πεκίνο όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη, έριξε την ευθύνη στο μετριοπαθές συνδικάτο CFDT γιατί «δεν επιθυμούσε συμβιβασμό». Ο επικεφαλής του πρώτου συνδικάτου στη Γαλλία, Λοράν Μπερζέ του συνέστησε «να συγκρατήσει τα νεύρα του» και προειδοποίησε ότι τα συνδικάτα παραμένουν ενωμένα και αποφασισμένα. 

Η νευρικότητα της κυβέρνησης Μακρόν οφείλεται ίσως στις δημοσκοπήσεις που σκιαγραφούν δυσοίωνο πολιτικό μέλλον για τη συμπολίτευση: σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Elabe/BFM στις 5/4/23, αν ο 2ος γύρος της προεδρικής εκλογής λάμβανε χώρα σήμερα, η Μαρίν Λε Πεν εκλέγεται  Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 55% έναντι του Εμανουέλ Μακρόν με 45%. Στον πρώτο γύρο, η Μαρίν Λε Πεν θα έβγαινε πρώτη με 31%, ο Εμ. Μακρόν, 23% και ο Ζαν Λυκ Μελανσόν 18,5%. 

Στην ίδια δημοσκόπηση, οι βουλευτικές εκλογές θα έφερναν νικήτρια τη συμμαχία της Αριστεράς 25,5% (150-180 έδρες) με δεύτερο το κόμμα της Λε Πεν «Δημοκρατική Συσπείρωση» στο ποσοστό του 24,5% ( 150-175). Τρίτη θα έβγαινε η κυβερνητική συμμαχία 21,5% (130-155) ενώ το δεξιό κόμμα «Οι Ρεπουμπλικάνοι» θα έπαιρνε την 4η θέση 11,5% (60-75).

Ανταπόκριση: Θωμαϊς Παπαϊωάννου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος