Το αίσθημα ανακούφισης αντηχεί από τους πανηγυρισμούς στην πλατεία Δημοκρατίας του Παρισιού και επιβεβαιώνεται ως «Ουφ» στο πρωτοσέλιδο της Liberation καθώς ο δεύτερος γύρος των πρόωρων εκλογών στη Γαλλία ανέτρεψε την πρωτιά της άκρας Δεξιάς διαψεύδοντας, σε αντίθεση με τα exit polls, τις δημοσκοπήσεις.
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο των αριστερών και ακροαριστερών κομμάτων υπό τη σημαία του κυρίου Μελανσόν, επικρατεί με 182 έδρες στη νέα Εθνοσυνέλευση και «το κοστούμι που είχε ράψει ο 28χρονος ακροδεξιός Ζορντάν Μπαρντελά αποσύρεται», καθώς τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου, διέψευσαν τις δημοσκοπήσεις για δύο λόγους:
- Ο πρώτος είναι ότι έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο η επιλογή του ανθρώπου που θα εκπροσωπήσει την κάθε τοπική κοινωνία, υπό την έννοια της προσωπικής μάχης
- και ο δεύτερος λόγος ήταν ο μεγάλος αριθμός των εξουσιοδοτήσεων σε συγγενείς και φίλους, που έδωσαν οι Γάλλοι ψηφοφόροι που δεν προσήλθαν στις κάλπες λόγω διακοπών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί αυτό να αποτυπωθεί δημοσκοπικά σωστά
Ιστορικό χαρακτηρίζεται το ποσοστό συμμετοχής γύρω στο 67% που συνέβαλε στην ανακοπή της ανόδου της άκρας δεξιάς.
Ως προς το διακύβευμα, δεν είναι παρά να κυβερνηθεί ομαλά η Γαλλία και να βρεθεί βιώσιμη λύση, κάτι που δεν προεξοφλείται από το γεγονός ότι ηττήθηκε κατά κράτος η ακροδεξιά, η οποία πάντως πήρε μια αύξηση περίπου 40% στο εθνικό κοινοβούλιο, στην Εθνοσυνέλευση.
Το πιο άμεσο σενάριο σύμφωνα με τους αναλυτές είναι αν θα υπάρχει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών που θα οριστεί ουσιαστικά από τον πρόεδρο Μακρόν, χωρίς να αποκλείεται νέα εκλογική μάχη με πρωταγωνιστή και πάλι την άκρα Δεξιά.
Οι διαβουλεύσεις θα ξεκινήσουν αφού συγκροτηθεί σε σώμα η Εθνοσυνέλευση και το χρονικό περιθώριο από το Σύνταγμα δεν εμποδίζει να συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στη Γαλλία, ενώ ο φόβος επεισοδίων πλανάται μετά τις χθεσινές εικόνες στην πλατεία της Δημοκρατίας.
Ανταπόκριση: Γιώργος Συριόπουλος
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος