Γαλλία: Εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Λιβάνου

Γάλλος δικαστής εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Λιβάνου, Riad Salameh.

Ο Salameh δεν παρουσιάστηκε χτες, Τρίτη, σε ακρόαση στο Παρίσι, στην οποία ο Γάλλος εισαγγελέας αναμενόταν να καταθέσει προκαταρκτικές κατηγορίες για απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ο διοικητής της Λιβανικής Κεντρικής Τράπεζας , ο βοηθός του και ο αδελφός του Ράτζα ερευνώνται στον Λίβανο και σε τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές χώρες ως ύποπτοι για ιδιοποίηση άνω των 300 εκατομμυρίων δολαρίων από την Κεντρική Τράπεζα.  Τα δύο αδέρφια αρνούνται τις κατηγορίες.

Οι Γάλλοι εισαγγελείς είχαν ορίσει ακρόαση για τη Salameh στις 9:30 το πρωί της 16ης Μαΐου, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα. Οι Γάλλοι εισαγγελείς σκοπεύουν να ασκήσουν προκαταρκτικές κατηγορίες και να τον κατονομάσουν ως επίσημο ύποπτο κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Δύο πηγές που γνωρίζουν τα ταξιδιωτικά σχέδια του Salameh δήλωσαν ότι ο κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας του Λιβάνου δεν έχει φύγει από τη Βηρυτό.

Υψηλόβαθμη δικαστική πηγή είπε ότι η δικαστική εξουσία του Λιβάνου δεν μπόρεσε να εφαρμόσει την κλήση, επειδή απευθυνόταν στον Salameh στην Κεντρική Τράπεζα και δεν ήταν παρών για να την λάβει.

Μια άλλη δικαστική πηγή είπε ότι ο δικηγόρος υπεράσπισης του Salameh, ο αδελφός του και η βοηθός του, Marianne Al-Hweik, υπέβαλαν ένσταση ενώπιον της λιβανικής δικαιοσύνης για τη γαλλική υπόθεση, λέγοντας ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Γαλλία να εξετάσει μια υπόθεση που ήδη ερευνάται στο Λίβανο.

Οι τρεις κατηγορήθηκαν σε δύο ξεχωριστές υποθέσεις στον Λίβανο. Ο Ριάντ και η Ράτζα Σαλαμέ αρνήθηκαν ότι έχουν μεταφέρει δημόσια κεφάλαια. Η Αλ-Χουάικ και ο δικηγόρος της δεν έχουν μιλήσει δημόσια για τις κατηγορίες.

Ο εισαγγελέας του Λιβάνου  τον περασμένο Ιανουάριο είχε δηλώσει ότι η Βηρυτός μπορεί να καθυστερήσει τη συνεργασία με ξένες έρευνες εν αναμονή της προόδου στις εγχώριες έρευνες.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος