Γαλλία: «Διπλωματία για την υγεία» ζητά από την κυβέρνηση η βιομηχανία πουλερικών-Απαιτεί εμβολιασμό σε όλη την Ε.Ε για την γρίπη

Array

Αντιμέτωπη με μια «άνευ προηγουμένου» επιδημία γρίπης των πτηνών, η γαλλική βιομηχανία πουλερικών ζητά εμβολιασμό «σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση» όταν ο ορός είναι διαθέσιμος, διαφορετικά θα προκαλέσει διαταραχές στο εμπόριο.

Στη Γαλλία, όπου περίπου 3,3 εκατομμύρια ζώα έχουν σφαγεί από την 1η Αυγούστου, η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο της την έναρξη του πρώτου εμβολιασμού πουλερικών το φθινόπωρο του 2023.

Η Εθνική Διεπαγγελματική Ένωση Κρεάτων Πουλερικών, η οποία συγκεντρώνει 20 οργανισμούς στο πεδίο, καλεί τη γαλλική κυβέρνηση να εφαρμόσει «διπλωματία για την υγεία» και «να δράσει ώστε ο εμβολιασμός της γρίπης των πτηνών να υιοθετηθεί σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση». 

“Θα ήταν ακατανόητο εάν ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, μεγάλοι παραγωγοί πουλερικών, αρνούνταν να αποδεχτούν το ευρωπαϊκό πλαίσιο εμβολιασμού και χρησιμοποιούσαν αυτό το επιχείρημα ως εμπορικό πλεονέκτημα”, δήλωσε η Anvol.

Σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχει επαρκώς αποτελεσματικό εμβόλιο με άδεια κυκλοφορίας. Ένας ευρωπαϊκός κανονισμός που εξουσιοδοτεί την αρχή του εμβολιασμού «θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ στα τέλη Φεβρουαρίου», σύμφωνα με την κυβέρνηση, ενώ μόλις πριν από ένα χρόνο «οι επαγγελματίες και οι ενδιαφερόμενοι ήταν σθεναρά αντίθετοι». Πέντε ευρωπαϊκές χώρες έχουν μπει στον αγώνα για τα εμβόλια. Η Γαλλία και η Ουγγαρία εργάζονται σε έναν ορό για παλαμίποδους (πάπιες, χήνες), η Ολλανδία και το Βέλγιο για τα κοτόπουλα και η Ιταλία για τις γαλοπούλες.

Όσον αφορά τις εισαγωγές, εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος ορισμένες χώρες να αρνηθούν να αγοράσουν πουλερικά ή προϊόντα από εμβολιασμένα πτηνά, φοβούμενοι ότι το εμβόλιο θα κρύψει την παρουσία της νόσου και ότι ο ιός θα εξαπλωθεί στη χώρα τους. Ενώ “οι εξαγωγές από τη γαλλική βιομηχανία πουλερικών αντιπροσωπεύουν περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως”, η Anvol ζητά εγγυήσεις για τη διατήρηση της οικονομικής ισορροπίας μιας βιομηχανίας όπου “οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 60% του κύκλου εργασιών”.

«Το κλείσιμο των εξαγωγικών αγορών προς τη Γαλλία θα είχε καταστροφικές συνέπειες για ορισμένες περιοχές όσον αφορά την απασχόληση», σύμφωνα με τον οργανισμό.

Η Γαλλία, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός κρέατος πουλερικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021, αναμένεται να πέσει στην τέταρτη θέση, πίσω από την Πολωνία, την Ισπανία και τη Γερμανία, με πτώση της προσφοράς σχεδόν 10% το 2022, έτος που χαρακτηρίζεται από το ξέσπασμα γρίπη των πτηνών, σύμφωνα με εκτίμηση Σεπτεμβρίου του Anvol.

Πηγή: AFP

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος