Γαλλία: Απεργίες και διαδηλώσεις για τους μισθούς και τις συντάξεις

Array

Αντιμέτωπη με νέο κύμα απεργιών και διαδηλώσεων είναι η γαλλική κυβέρνηση, που ωστόσο, δηλώνει ανένδοτη στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Η απεργία με κεντρικό σύνθημα και την αύξηση των μισθών, υποστηρίζεται από τα κόμματα της αριστεράς που συγκροτούν το Nupes. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διάλυσης της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης σε περίπτωση υπερψήφισης πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, όπως προειδοποίησε ο υπουργός Εργασίας Ολιβιέ Ντισόπτ.

«Αν όλες οι πλευρές της αντιπολίτευσης συνασπισθούν για να εγκρίνουν την πρόταση μομφής και να ανατρέψουν την κυβέρνηση», ο Εμανουέλ Μακρόν «θα προσφύγει στους Γάλλους και θα περάσουμε σε προεκλογική εκστρατεία για την υποστήριξη του προέδρου», δήλωσε ο Ολιβιέ Ντισόπτ που είναι επιφορτισμένος με τις νέες διαβουλεύσεις για τις συντάξεις.

Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει νέο κύκλο διαβουλεύσεων για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού με την προοπτική της έγκρισης του νομοσχεδίου «πριν από το τέλος του χειμώνα», ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν έπειτα από συνεδρίαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Εφαρμογή της μεταρρύθμισης το καλοκαίρι του 2023»

Η γαλλική κυβέρνηση επιδιώκει την σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά τέσσερις μήνες ετησίως μέχρι τα 65 χρόνια το 2031», έναντι 62 σήμερα, ωστόσο η απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας τον Ιούνιο μετά την επανεκλογή του Μακρόν,  περιπλέκει την διαδικασία.

Καθώς τα ελλείμματα αυξάνονται και το δημόσιο χρέος φθάνει σε υψηλά επίπεδα, κυρίως εξαιτίας του πληθωρισμού και των μέτρων υποστήριξης της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων. Ο 44χρονος πρόεδρος δηλώνει ότι η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και η μείωση της ανεργίας είναι τα μόνα μέσα για την αύξηση των δημοσίων εσόδων χωρίς την αύξηση των φόρων, ενώ εφαρμόζονται δαπανηροί μηχανισμοί  κατά του πληθωρισμού, με την επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας για τα νοικοκυριά.

Ο 44χρονος πρόεδρος δηλώνει ότι η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και η μείωση της ανεργίας είναι τα μόνα μέσα για την αύξηση των δημοσίων εσόδων χωρίς την αύξηση των φόρων.

«Ολα τα συνδικάτα στην Γαλλία αντιτίθενται στην συνέχιση της εργασίας μέχρι τα 64 ή τα 65 χρόνια», επανέλαβε σήμερα ο Φιλίπ Μαρτινέζ, γενικός γραμματέας της CGT, του δεύτερου συνδικάτου της Γαλλίας.

Η σημερινή κινητοποίηση γίνεται χωρίς την CFDT, το πρώτο γαλλικό συνδικάτο, που γνωστοποίησε στις αρχές του Σεπτεμβρίου ότι δεν θα συμμετάσχει. «Η κινητοποίηση πρέπει να γίνει κατά επιχείρηση, κατά τομέα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της CFDT Λοράν Μπερζέ.

Τα κόμματα της γαλλικής αριστεράς οργανώνουν στις 16 Οκτωβρίου «μεγάλη πορεία κατά της ακρίβειας και την κλιματικής αδράνειας», χωρίς την υποστήριξη της CGT.

Πηγή: AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος