Γαλλία: Αγώνας δρόμου για ένα μπετόνι καύσιμα – Ουρές, ταλαιπωρία και απόγνωση

Array

Η απεργία των εργαζομένων σε Total / Exxon συνεχίζεται, τα πρατήρια κλείνουν ή δεν έχουν καύσιμα, ενώ τεράστιες ουρές σχηματίζονται με το που ανεφοδιάζεται ένα πρατήριο καυσίμων στη Γαλλία.

Μετά το μίνι υπουργικό συμβούλιο το βράδυ της Δευτέρας, το περιβάλλον της πρωθυπουργού, Ελίζαμπετ Μπορν, κάλεσε όλες τις πλευρές να δώσουν λύση άμεσα γιατί “η κυβέρνηση δεν μπορεί να αφήσει τη χώρα μπλοκαρισμένη“.

Σε όλη τη περιφέρεια, το 30% των πρατηρίων αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα αλλά στην περιοχή του Παρισιού και στη βόρεια Γαλλία πολλά πρατήρια έχουν κλείσει γιατί δεν ανεφοδιάζονται. Πολλοί οδηγοί πανικοβάλλονται και γεμίζουν μπετόνια, ενώ ορισμένες περιοχές της Γαλλίας αναγκάστηκαν να τα απαγορέψουν. “Μην αποθηκεύετε προληπτικά γιατί αυτό χειροτερεύει την κατάσταση” καλεί η υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης.

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση δεν πήρε αποφάσεις τη Δευτέρα. Προς το παρόν διαθέτει τα κρατικά στρατηγικά αποθέματα και η TotalEnergie εισάγει καύσιμα για να αντισταθμίσει το μπλοκάρισμα τριών διυλιστηρίων της στη Γαλλία. Οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο.

Οι δυο εταιρείες αρνούνται διαπραγματεύσεις για αύξηση 10% των αποδοχών των εργαζομένων για να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό και τα υπερκέρδη των πετρελαϊκών πολυεθνικών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αναμένεται την Κυριακή 16 Οκτωβρίου μια μεγάλη πορεία στο Παρίσι, που διοργανώνει η αντιπολίτευση των Κομμάτων της Αριστεράς, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν πολλά συνδικάτα.

Ανταπόκριση – Παρίσι: Θωμαΐς Παπαϊωάννου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος