“Γαλάζια” φάλαινα: Ένα κήτος με μεγάλη καρδιά

Όταν μια νεκρή “γαλάζια” φάλαινα ξεβράστηκε στις ακτές του Καναδά, οι επιστήμονες κατάφεραν επιτέλους να δουν από κοντά, πώς μοιάζει η καρδιά ενός από τα μεγαλύτερα πλάσματα στον πλανήτη.

Ως ένα από τα πιο ογκώδη πλάσματα που έχουν επιζήσει, η “γαλάζια” φάλαινα αναμενόταν να διαθέτει επίσης εσωτερικά όργανα ιδιαίτερα μεγάλου μεγέθους. Ιστορίες λένε πως η καρδιά της είναι μεγάλη όσο ένα αυτοκίνητο και η αορτή της τόσο τεράστια, ώστε ένας άνθρωπος ολόκληρος, να μπορεί να κολυμπήσει μέσα σε αυτή. Αλλά επειδή είναι δύσκολο να βρει κανείς άθικτα όργανα αυτών των γιγάντων και να τα μελετήσει, η αλήθεια είναι δύσκολο να φανεί. Γι’αυτό όταν οι επιστήμονες εντόπισαν τη νεκρή φάλαινα, άδραξαν την ευκαιρία για να μάθουν…

Συγκεκριμένα, η ομάδα επιστημόνων από το Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο έσπευσε να εξετάσει το θηλαστικό, μήκους 23,3 μέτρων που ξεψύχησε αφού παγιδεύτηκε μέσα σε πάγο.

“Χρειάστηκε να κάνουμε τομή στο στέρνο του κήτους, ώστε να απελευθερώσουμε την καρδιά από τους περιβάλλοντες ιστούς, να εισχωρήσουμε στο εσωτερικό του, μέσα σε ό,τι είχε απομείνει από τα πνευμόνια και μέσα στο αίμα, που μου έφτανε περίπου ως τη μέση”, αναφέρει ένα από τα μέλη της ομάδας των επιστημόνων που ανέλαβαν την έρευνα και προσθέτει: “Χρειάστηκαν τέσσερις από εμάς για να σπρώξουμε έξω την καρδιά, από ένα “κενό” που δημιουργήσαμε ανάμεσα στα πλευρά και στην κοιλότητα του στέρνου.

“Περιμέναμε να δούμε μια καρδιά μεγάλη όσο ένα αυτοκίνητο, αλλά στην πραγματικότητα ήρθαμε αντιμέτωποι με μια καρδιά στο μέγεθος ενός μικρού οχήματος του γκολφ”, αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας του BBC, η ερευνήτρια Jacqueline Miller. Επίσης, η αορτή του κήτους ήταν μικρότερη απ’ ό,τι αναμενόταν αρχικά, τόσο μεγάλη όσο για να χωρέσει μέσα της ένα ανθρώπινο κεφάλι.

Παρά της μικρές.. “απογοητεύσεις”, η Ομάδα του Βασιλικού Μουσείου του Οντάριο προχώρησε ήδη στις εργασίες συντήρησης του οργάνου της καρδιάς, ενώ και ο σκελετός της “γαλάζιας” φάλαινας θα εκτεθεί στο καναδέζικο μουσείο. Η ερευνητική ομάδα συνεργάζεται επίσης με δύο ειδικούς της ανατομίας, από το πανεπιστήμιο Lincoln Memorial, στο Τενεσί των ΗΠΑ, προκειμένου να εξασφαλίσει την πιο ολοκληρωμένη τεκμηρίωση της μελέτης.

Πηγή: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος