G7: Το μήνυμα της Τζάνετ Γέλεν για την Ουκρανία και τις αναπτυσσόμενες χώρες

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν (Janet Yellen), προσπάθησε την Κυριακή, κατά τη διάρκεια συνάντησης των ηγετών της G7 στην Ινδία, να διαλύσει την ανησυχία ότι η μαζική υποστήριξη που προορίζεται για την Ουκρανία θα δοθεί σε βάρος της βοήθειας που παρέχεται στις αναπτυσσόμενες χώρες, αναφέρει το France Presse.

«Απορρίπτω την ιδέα ενός συμβιβασμού» μεταξύ αυτών των δύο θεμάτων, τα οποία στην πραγματικότητα συνδέονται στενά, είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Γκαντιναγκάρ, στη δυτική Ινδία, όπου θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της G7 για τα Οικονομικά την Κυριακή, ενόψει παρόμοιων συναντήσεων της G20 τη Δευτέρα και την Τρίτη.

«Βασική προτεραιότητα» είναι «ο διπλασιασμός της υποστήριξής μας προς την Ουκρανία», διότι «ο τερματισμός αυτού του πολέμου είναι πρώτα και κύρια μια ηθική επιταγή. Αλλά είναι επίσης το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για την παγκόσμια οικονομία», είπε η Yellen, επαναλαμβάνοντας σχόλια είχε ήδη κάνει τον Νοέμβριο, λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί.

Η εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία – δύο από τους κύριους σιταποθήκες του πλανήτη – έχει προκαλέσει σοκ στην παγκόσμια οικονομία από πέρυσι, προκαλώντας αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας.
Η συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας λήγει τη Δευτέρα και η Μόσχα αρνείται επί του παρόντος να την ανανεώσει.

Ο «παράνομος» πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μία από τις αιτίες της πρόσφατης επιδείνωσης των επιπέδων χρέους στις αναπτυσσόμενες χώρες, επέμεινε την Κυριακή η Γέλεν.
Οι χώρες της G7 (Ηνωμένες Πολιτείες, Ιαπωνία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Καναδάς) είναι αποφασισμένες να υποστηρίξουν την Ουκρανία όσο χρειαστεί για να αποκρούσουν τη ρωσική εισβολή, όπως επανέλαβαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο Βίλνιους, στο περιθώριο Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η επιμονή για υποστήριξη προς το Κίεβο θα μπορούσε, ωστόσο, να είναι δυνητικά άβολη για τη φετινή διοργανώτρια χώρα της G20, καθώς η Ινδία μέχρι στιγμής δεν έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Πολλές χώρες του Νότου είναι επίσης απρόθυμες να λάβουν ανοιχτή θέση σε αυτό το θέμα, σχολιάζει το AFP.

Ανυπομονώντας να αποδείξει ότι οι βιομηχανικές χώρες δεν φείδονται προσπαθειών για τις αναδυόμενες χώρες, η Yellen ανέφερε μια σειρά από προόδους ή μεταρρυθμίσεις σε διάφορα μέτωπα στον τομέα της αναπτυξιακής βοήθειας, οι οποίες θα συζητηθούν στην οικονομική σύνοδο κορυφής της G20 στο Gandhinagar.

Ανέφερε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση των πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών, ξεκινώντας από τη μεγαλύτερη από αυτές, την Παγκόσμια Τράπεζα, για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά τους, ανταποκρίνοντας καλύτερα τη βοήθεια στην τεράστια πρόκληση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σημείωσε επίσης την πρόοδο στην αναδιάρθρωση του χρέους για χώρες όπως η Ζάμπια και είπε ότι παρόμοια αρχεία για την Γκάνα και τη Σρι Λάνκα αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα.

Η οικονομική σύνοδος κορυφής της G20 στο Gandhinagar – μια νέα πόλη στην Ινδία που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1960 και πήρε το όνομά της από τον ήρωα της εθνικής ανεξαρτησίας Γκάντι – θα είναι επίσης μια ευκαιρία να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για μια διεθνή συμφωνία για τη φορολόγηση των πολυεθνικών.

Ένα προσχέδιο έχει εγκριθεί από σχεδόν 140 χώρες υπό την αιγίδα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα εμπόδια.
Ο Ajay Banga, ο νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, εξέφρασε αυτή την εβδομάδα ανησυχία για τη «βαθιά δυσπιστία» μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου, «σε μια εποχή που πρέπει να ενωθούμε» για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις «αλληλεξαρτήσεις» του αγώνα ενάντια η παγκόσμια φτώχεια, η «υπαρξιακή» κλιματική κρίση και η οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία που απειλείται από τον πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η απογοήτευση των χωρών του Νότου είναι κατανοητή. Από πολλές απόψεις, αυτές οι χώρες πληρώνουν το τίμημα για την ευημερία άλλων κρατών (…). Ανησυχούν ότι οι πόροι που τους υποσχέθηκαν δεν θα ανακατευθυνθούν στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», είπε σε διαδικτυακό άρθρο.

Σχετικά με τις δύσκολες σινο-αμερικανικές σχέσεις, ένα άλλο ρήγμα στο G20, η Τζάνετ Γέλεν, η οποία επισκέφθηκε την Κίνα νωρίτερα αυτό το μήνα, δήλωσε την Κυριακή ότι θα ήταν «πρόωρο» να αρθούν οι εμπορικοί περιορισμοί στο Πεκίνο, που ξεκίνησε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Αυτά τα εμπορικά εμπόδια «τέθηκαν σε εφαρμογή επειδή είχαμε ανησυχίες για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της Κίνας» και αυτό το πρόβλημα «παραμένει», σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ.

Πηγή: Agerpres.ro

Επιμέλεια: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος