G7: Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών – Πλήρης η στήριξη Σολτς στη Φιλανδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Βερολίνο, Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Ο πόλεμος της Ουκρανίας και οι συνέπειες του είναι στο επίκεντρο της συνάντησης που έχουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της ομάδας G7, των εφτά ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών της Δύσης.

Η συνάντηση πραγματοποιείται με πρόσκληση της Γερμανίας που έχει φέτος την προεδρία στην ομάδα στο θέρετρο της Βαλτικής Θάλασσας, Weissenfelder Strand, κοντά στο Κίελο. Προσκεκλημένοι είναι επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα και της Μολδαβίας, Νίκου Ποπέσκου. Στην ατζέντα είναι οι δυνατότητες περαιτέρω υποστήριξη για την Ουκρανία, αλλά και ο φόβος μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης λόγω του πολέμου.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ είναι επιφυλακτική στο αίτημα του του Κιέβου για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών. Παραπέμπει επ΄αυτού στην άρνηση να δημιουργηθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία. υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, ζήτησε εκ νέου την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών και συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας.

Στο μεταξύ, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποσχέθηκε στη Φινλανδία «πλήρη υποστήριξη από την γερμανική κυβέρνηση» για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Η πολιτική ηγεσία της Φινλανδίας είναι αποφασισμένη να προωθήσει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαιρετίζει την άμεση ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, και το μετέφερε αυτό σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Φινλανδό Πρόεδρο Niinistö. Συζητήθηκε επίσης η κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα του ρωσικού επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση της καγκελαρίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος