G7: Στήριξη σε Ουκρανία, πίεση σε Ρωσία με κυρώσεις και σχέδιο 600 δισ. δολαρίων – Τι αποφασίστηκε στη Σύνοδο

Ένα “πολύ σαφές μήνυμα ενότητας” έστειλαν οι ηγέτες των 7 ισχυρότερων δημοκρατικών οικονομιών του πλανήτη, της λεγόμενης ομάδας G7 στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται στο Έλμαου των βαυαρικών Άλπεων.

Την βεβαιότητα αυτήν εξέφρασε ο Όλαφ Σολτς, καγκελάριος της Γερμανίας που έχει την προεδρία της G7. «Είμαστε ενωμένοι, είμαστε ενωμένοι», τόνισε ο Scholz. Αυτό είναι «το ξεκάθαρο μήνυμά μας» προς τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. «Πρέπει να μείνουμε μαζί», είπε ο Μπάιντεν. Ο Πούτιν μάταια ήλπιζε ότι «το ΝΑΤΟ και η G7 με κάποιο τρόπο θα διασπαστούν».

Πριν από τη σύνοδο κορυφής, η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε επίσης απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού χρυσού για τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ιαπωνία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η κίνηση θα «χτυπήσει άμεσα τους Ρώσους ολιγάρχες» και την «καρδιά της πολεμικής μηχανής του αφεντικού του Κρεμλίνου, Πούτιν. Πρέπει να σταματήσει η ροή χρήματος στο καθεστώς Πούτιν».

Η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες τόνισαν ότι ο χρυσός είναι το σημαντικότερο εξαγωγικό προϊόν της Ρωσίας εκτός του ενεργειακού τομέα. Οι κυρώσεις για τον χρυσό συζητούνται και στην ΕΕ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση. Οι κυρώσεις της ΕΕ επιβάλλονται μόνον ομόφωνα και από τα 27 κράτη μέλη.

Η πρώτη ημέρα της συνόδου ασχολήθηκε με την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας. «Η πτώση των ρυθμών ανάπτυξης, η αύξηση του πληθωρισμού, οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας – όλα αυτά δεν είναι μικρές προκλήσεις», δήλωσε ο Σολτς. Ωστόσο, η ομάδα G7 είναι το κατάλληλο φόρουμ «για την ανάπτυξη κοινών απαντήσεων στις προκλήσεις της εποχής».

Μετά την επίθεση στην Ουκρανία, η Ρωσία πρέπει να συνεχίσει να υπολογίζει στην «αποφασιστικότητα και ενότητα» της ομάδας των επτά μεγάλων δυτικών οικονομικών δυνάμεων, είπε η καγκελάριος. Δήλωσε σοκαρισμένος από τις ρωσικές επιθέσεις με ρουκέτες στην ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο και μίλησε για έναν «βίαιο πόλεμο» «που διεξάγει ο Πούτιν». Αυτό δείχνει ότι είναι σωστό «να υποστηρίζουμε τους Ουκρανούς στην υπεράσπιση της χώρας τους, της δημοκρατίας τους, της ελευθερίας τους, την αυτοδιάθεσή τους».

Για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στις αναπτυσσόμενες χώρες, η G7 συμφώνησε σε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα. Στα επόμενα πέντε χρόνια, πρόκειται να διατεθούν 600 δισεκατομμύρια δολάρια (568 δισεκατομμύρια ευρώ) για προγράμματα υποδομής σε φτωχότερες χώρες – σε μεγάλο βαθμό μέσω της κινητοποίησης ιδιωτικών κεφαλαίων.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η ΕΕ πρόκειται να κινητοποιήσει 300 δισεκατομμύρια ευρώ από ένα συνεχιζόμενο πρόγραμμα έως το 2027. Οι ΗΠΑ θέλουν να συγκεντρώσουν 200 δισεκατομμύρια δολάρια, η Ιαπωνία 65 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στη βραδινή συνεδρίαση συζητήθηκε η εξωτερική πολιτική και η πολιτική ασφάλειας, καθώς και η αποτελεσματικότητα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μεταξύ άλλων συζητείται πρόταση των ΗΠΑ για επιβολή οροφή στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζόνσον επαίνεσε τον Σολτς για την αποφασιστική του δράση κατά της Ρωσίας παρά την υψηλή εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Η Γερμανία κάνει «θυσίες» αναγνωρίζοντας «ότι το τίμημα της ελευθερίας αξίζει να πληρωθεί», είπε ο Τζόνσον προειδοποιώντας για «κούραση» με τις κυρώσεις της Ρωσίας λόγω των αλμάτων στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.

Εκατοντάδες διαδηλωτές κατά της συνόδου του G7 συγκεντρώθηκαν στην πόλη Γκάρμις-Παρτενκίρχεν, αλλά η μαζικότητα των διαδηλώσεων ήταν μικρότερη της αναμενόμενης.

Στη σύνοδο κορυφής του G7 θα πάρει μέρος το πρωί της Δευτέρας και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Σελένσκι μέσω βιντεοσύσκεψης.

Εκατοντάδες διαδηλωτές κατά της συνόδου του G7 συγκεντρώθηκαν στην πόλη Γκάρμις-Παρτενκίρχεν, αλλά η μαζικότητα των διαδηλώσεων ήταν μικρότερη της αναμενόμενης.

Στη σύνοδο κορυφής του G7 θα πάρει μέρος το πρωί της Δευτέρας και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Σελένσκι μέσω βιντεοσύσκεψης.

Ανταπόκριση, Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος