G7: Προσβλέπει σε άνοιγμα προς τρίτες χώρες στη σύνοδο της Χιροσίμα – Τι εκτιμούν οι αναλυτές για τις επιδιώξεις

Οκτώ τρίτες χώρες, εκ των οποίων μεγάλες οικονομίες, έχουν προσκληθεί αυτή την εβδομάδα  στη σύνοδο  της Χιροσίμα στην Ιαπωνία,  σε μια προσπάθεια να επηρεαστεί η γνώμη τους για τη Ρωσία και την Κίνα.

Μεγάλες περιφερειακές δυνάμεις, όπως η Ινδία και η Βραζιλία, θα είναι παρούσες επίσης στην Χιροσίμα, όπως και η Ινδονησία, που εκπροσωπεί την Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), το Βιετνάμ, η Νότια Κορέα, η Αυστραλία, αλλά και οι Νήσοι Κουκ, που εκπροσωπούν τα νησιά του Ειρηνικού, και οι Κομόρες, που προεδρεύουν της Αφρικανικής Ένωσης.

Οι χώρες αυτές θα λάβουν μέρος σε αρκετές συνόδους εργασίας, όπως και σε διμερείς συναντήσεις , οι οποίες έχουν στόχο να συγκεντρώσουν ορισμένους ηγέτες απρόθυμους να αντιταχθούν στον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία και στις αυξανόμενες στρατιωτικές φιλοδοξίες του Πεκίνου.

Η G7 θέλει να εκλαμβάνεται ως ένα “κλαμπ αφιερωμένο στη δημοκρατία” και επιδιώκει να εξασφαλίσει ευρύτερη υποστήριξη για την Ουκρανία, όπως και για τις προσπάθειές της να αντιταχθεί στην Κίνα, σημειώνει στο AFP ο  Τρίστεν Νέιλορ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, ειδικός σε θέματα διεθνών συνόδων κορυφής.

Επιδίωξη της συνόδου είναι και  η προσέγγιση της Ινδίας στις ήδη διατυπωμένες θέσεις ειδικά σε ότι  αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μολονότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθυνθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στην σύνοδο της G7, ρωσική αντιπροσωπεία αναμένεται επίσης στο Νέο Δελχί τον Νοέμβριο για την σύνοδο κορυφής της G20, και ως εκ τούτου δεν είναι πολύ πιθανό η Ινδία να αλλάξει ξαφνικά τις θέσεις της.

Ένας επίσης “σημαντικός στόχος” της συνόδου κορυφής της Χιροσίμα θα είναι να προσφέρει εναλλακτική επιλογή στις τεράστιες επενδύσεις υποδομής της Κίνας στον κόσμο, εκτιμά ο Νέιλορ. Οι χώρες της G7 θέλουν να δείξουν ότι μπορούν να προσφέρουν εναλλακτική επιλογή, όπως για παράδειγμα ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, που είναι ένας εκ των ηγετών με τους οποίους φλερτάρει η Κίνα.

Η ιδέα της καταπολέμησης της κινεζικής επιρροής και της υποστήριξης μιας τάξης που στηρίζεται σε κανόνες στις χώρες του Νότου” θα αποτελεί επίσης σημαντικό ζήτημα της συνόδου κορυφής, σημειώνει παράλληλα ο Κρις Τζόνστοουν, ειδικός στο Κέντρο Διεθνών και Στρατηγικών Μελετών.

Η Ιαπωνία εργάζεται ήδη σε αυτό το μέτωπο και ο πρωθυπουργός της, ο Φούμιο Κισίντα, και ο υπουργός Εξωτερικών της Γιοσιμάσα Χαγιάσι έκαναν φέτος πολλά ταξίδια σε χώρες της Αφρικής, της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και σε νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού.

Μάλιστα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε τον Μάρτιο στο Νέο Δελχί σχέδιο επενδύσεων σε υποδομές κι άλλους τομείς στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ως το 2030 ύψους 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ιαπωνία δραστηριοποιείται επίσης στους κόλπους της Quad, άτυπης συμμαχίας στην οποία μετέχουν επίσης η Ινδία, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία.

Το Τόκιο και η Σεούλ προσπαθούν εξάλλου να αποκαταστήσουν τη σχέση τους από τη βλάβη που έχει υποστεί λόγω ιστορικών διαφορών και ο Κισίντα αναμένεται να μετάσχει σε τριμερείς συνομιλίες με τους ομολόγους του της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.

 Αμφίβολο παραμένει ωστόσο αν  όλοι οι προσκεκλημένοι  θα έχουν  τόσο συμφιλιωτική διάθεση.

Ο Γιουίσι Χοσόγια, καθηγητής διεθνούς πολιτικής στο πανεπιστήμιο του Κεϊό, εξηγεί σε άρθρο του ότι « δεν θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι θα προσφέρουν ευρεία και ισχυρή υποστήριξη” στην Ουκρανία και στις άλλες πρωτοβουλίες της G7.

Η Ιαπωνία θα πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, “να προσπαθήσει να κατανοήσει ακριβώς αυτό που επιδιώκει η κάθε χώρα, να αναγνωρίσει την διαφορετικότητα της διεθνούς κοινότητας και να έχει συγκεκριμένες συνεισφορές”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος