G7: «Επείγουσα συντονισμένη δράση» για την εξαγωγή βασικών τρόφιμων από την Ουκρανία θα ζητήσει ο Μπ. Τζόνσον

Λονδίνο: Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, θα καλέσει τους παγκόσμιους ηγέτες να λάβουν επείγουσα δράση για τα βασικά είδη διατροφής, όπως τα σιτηρά στην Ουκρανία, που δεν μπορούν να εξαχθούν  μετά τον ρωσικό αποκλεισμό μεγάλων ουκρανικών λιμανιών όπως στην Οδησσό.

Οι επιθέσεις σε αγροκτήματα και αποθήκες, καθώς και άλλα τεράστια  προβλήματα υποδομών που προκλήθηκαν από τη ρωσική εισβολή, εμπόδισαν τα ουκρανικά τρόφιμα να φτάσουν στην παγκόσμια αγορά.

Η Ουκρανία είναι το «καλάθι ψωμιού της Ευρώπης», προμηθεύοντας το 10% του παγκόσμιου σιταριού, το 12-17% του παγκόσμιου καλαμποκιού και το μισό του ηλιελαίου παγκοσμίως.

Περίπου στα 25 εκατομμύρια τόνοι καλαμποκιού και σίτου ανέρχεται η συνολική ετήσια κατανάλωση όλων των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών. Είναι αδύνατη η εξαγωγή τους  και κινδυνεύουν επί του παρόντος να σαπίσουν στα ουκρανικά σιλό.  Αυτό το πρόβλημα πρόκειται να επιδεινωθεί δραματικά με τη συγκομιδή του Ιουλίου.

Οι ενέργειες της Ρωσίας έχουν αυξήσει τις τιμές σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο δεν εξαρτάται άμεσα από τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας, ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός έχει θέσει 47 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής.

Απευθυνόμενος στην G7, ο Πρωθυπουργός θα τονίσει ότι αυτή η κρίση –η οποία έχει εκτεταμένες παγκόσμιες συνέπειες– απαιτεί μια διεθνώς συντονισμένη λύση.

Για να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Ουκρανίας να βρουν και να αναπτύξουν διαδρομές έξω από τη χώρα, το ΗΒ προσφέρει τεχνογνωσία για τη δημιουργία ασφαλούς διέλευσης για εμπορικά πλοία.  Εργαζόμαστε με την Ουκρανία, τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς εταίρους για την εξεύρεση λύσεων για την αποτροπή του ρωσικού ασφυξίας.

Την περασμένη εβδομάδα οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας ταξίδεψαν στην Τουρκία για συζητήσεις με την τουρκική κυβέρνηση σχετικά με το άνοιγμα θαλάσσιων εξαγωγικών οδών.

Εκτός από το ότι εμποδίζουν τα σιτηρά να φύγουν από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας – τη διαδρομή μέσω της οποίας εξάγεται ιστορικά το 96% των σιτηρών της Ουκρανίας, οι ρωσικές επιθέσεις διακόπτουν τις σιδηροδρομικές εξαγωγές.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό, το Ηνωμένο Βασίλειο συνεισφέρει έως και 10 εκατομμύρια £ σε υλικά και εξοπλισμό στους Ουκρανικούς Σιδηροδρόμους για την επισκευή σιδηροδρομικών υποδομών και τη βοήθεια σιδηροδρομικής απομάκρυνσης σιτηρών από τη χώρα.  Το ΗΒ βρίσκεται σε στενή συζήτηση με την κυβέρνηση της Ουκρανίας σχετικά με το πώς να μεγιστοποιήσει τη σιδηροδρομική του ικανότητα και να διατηρήσει την κίνηση τόσο των τρένων όσο και των σιτηρών.

Ο Πρωθυπουργός θα πει στους ηγέτες της G7 σήμερα:

«Οι ενέργειες του Πούτιν στην Ουκρανία δημιουργούν τρομερούς μετασεισμούς σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων καθώς εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας.

«Μόνο ο Πούτιν μπορεί να τερματίσει αυτόν τον περιττό και μάταιο πόλεμο.  Ωστόσο, οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να ενωθούν και να εφαρμόσουν το συνδυασμένο οικονομικό και πολιτικό βάρος τους για να βοηθήσουν την Ουκρανία και να διευκολύνουν τη ζωή των νοικοκυριών σε όλο τον κόσμο.  Τίποτα δεν πρέπει να είναι από το τραπέζι».

Όχι μόνο η Ρωσία εμποδίζει την Ουκρανία να εξάγει τα σιτηρά της, αλλά υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η Ρωσία κλέβει σιτηρά από την Ουκρανία, τα διακινεί λαθραία στα σύνορα για να πουλήσει και να ενισχύσει τα πολεμικά ταμεία του Πούτιν.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα διαθέσει 1,5 εκατομμύριο λίρες για να αναπτύξει μια διαδικασία δοκιμών για να προσδιορίσει εάν σιτηρά που πωλούνται από τη Ρωσία στην παγκόσμια αγορά έχουν ληφθεί παράνομα από την Ουκρανία.  Αυτό θα επέτρεπε στις παγκόσμιες κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τη μάστιγα των κλεμμένων σιτηρών, αποτρέποντας τη ρωσική δραστηριότητα και διασφαλίζοντας ότι η Ουκρανία λαμβάνει τα έσοδα που τόσο χρειάζεται απεγνωσμένα από κάθε σπυρί σιταριού που καλλιεργεί.  Ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει από άλλες χώρες της G7 να συμμετάσχουν σε αυτές τις προσπάθειες σήμερα.

Την περασμένη εβδομάδα, στη συνάντηση των αρχηγών κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επιπλέον 372 εκατομμύρια λίρες για τις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από την αύξηση των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως.

Ενθάρρυνε επίσης τους ηγέτες της G7 να εξετάσουν τις απαιτήσεις τους για τη γη και τη χρήση βιοκαυσίμων – παγκοσμίως, η χρήση σιτηρών για βιοκαύσιμα συμβάλλει στη μειωμένη διαθεσιμότητα και στο αυξημένο κόστος για την ανθρώπινη κατανάλωση.  Αυτό είναι κάτι που θα θίξει ο πρωθυπουργός στη G7 σήμερα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος