G20: Συμφωνία για ένα μεγάλο σχέδιο σύνδεσης Ινδίας, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης πρόκειται να υπογραφεί στη διάρκεια της συνόδου

Στη διάρκεια της G20, που διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο στο Νέο Δελχί, πρόκειται να υπογραφεί συμφωνία για την υλοποίηση μεγάλου έργου θαλάσσιων και σιδηροδρομικών μεταφορών το οποίο θα διατρέχει τη Μέση Ανατολή και θα συνδέει την Ινδία με την Ευρώπη, δήλωσε σήμερα Αμερικανός αξιωματούχος.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων σχετικά με τις προσδοκίες από τη σύνοδο της G20, ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Φίνερ αναφέρθηκε στην «επί της αρχής συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων της ΕΕ και άλλων εταίρων της G20 για την εξέταση ενός σχεδίου θαλάσσιας και σιδηροδρομικής μεταφοράς που θα επιτρέψει τη ροή του εμπορίου, της ενέργειας και των δεδομένων από εδώ, στην Ινδία, δια μέσου της Μέσης Ανατολής και ως την Ευρώπη».

Το σχέδιο «έχει τεράστιες δυνατότητες, αλλά δεν γνωρίζω πόσος καιρός ακριβώς θα χρειαστεί» για την υλοποίησή του, πρόσθεσε ο Φίνερ, διευκρινίζοντας ότι «πρόκειται για το αποτέλεσμα μηνών συνετούς διπλωματίας».

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εργάζεται για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, αφού Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Μαρόκο έχουν ήδη αποκτήσει διπλωματικές σχέσεις με το εβραϊκό κράτος.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας αναμένεται να παρουσιαστούν αργότερα σήμερα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, το σχέδιο προβλέπει την ένωση των αραβικών χωρών μέσω σιδηροδρόμου –ο οποίος θα μπορούσε να επεκταθεί ως το Ισραήλ σε περίπτωση εξομάλυνσης των σχέσεών του με τη Σαουδική Αραβία – και στη συνέχεια μέσω των ισραηλινών λιμανιών την επέκταση της σύνδεσης ως την Ευρώπη, αλλά και θαλάσσια σύνδεση με την Ινδία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος