Γ.Παυλάκης: Έχουμε τα ασφαλέστερα εμβόλια στην ιστορία της ανθρωπότητας

Για έναν λυπηρό απολογισμό από τη νόσο του κορονοϊού με μισό εκατομμύριο καταμετρημένα θύματα στις ΗΠΑ, έκανε λόγο μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 105,8, ο Γιώργος Παυλάκης, διακεκριμένος γιατρός και ερευνητής, διευθυντής του Τομέα Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο κατά του Καρκίνου στις ΗΠΑ.

Ο κ. Παυλάκης είπε ότι η εκτίμηση είναι ότι έχει αρχίσει και πέφτει η πανδημία και τα κρούσματα, αλλά θα πάρει πολύ καιρό ακόμη να βελτιωθεί η κατάσταση.

Δήλωσε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει ανεπάρκεια εμβολίων το πρώτο τρίμηνο ή πρώτο εξάμηνο και θα πρέπει οι κυβερνήσεις να σκεφτούν πως θα καλυτερεύσει η κατάσταση. Η τολμηρή ριζοσπαστική λύση είναι ότι αρκεί ο πρώτος εμβολιασμός σε μία κατηγορία ανθρώπων, ώστε να εξασφαλίσουμε τον εμβολιασμό σε κάποιους άλλους, σημείωσε.

«Έχουμε τα καλύτερα και ασφαλέστερα εμβόλια στην ιστορία της ανθρωπότητας, τα οποία έγιναν με αστραπιαίους ρυθμούς, αλλά, αν δεν τα χρησιμοποιούμε κατάλληλα, θα είναι από τις χειρότερες αποτυχίες της ανθρώπινης κοινωνίας. Τα περισσότερα εμβόλια προκαλούν κάποιον ερεθισμό και είναι ένα σημάδι ότι το ανοσολογικό σύστημα ανταποκρίνεται» είπε ο διακεκριμένος γιατρός-ερευνητής.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε ότι παρά τα αυστηρά μέτρα που έχουν ληφθεί οι θάνατοι και οι νοσηλείες επιμένουν. Η αδήριτη οικονομική αναγκαιότητα δεν λέει ότι μπορεί να είμαστε κλεισμένοι για πάντα, επισήμανε για να τονίζει ότι «άσχετα όμως με το τι επιθυμούμε εμείς να κάνουμε, δεν πρέπει να ξεχνάμε το τι θέλει να “κάνει” ο ιός».

«Αν ανοίξουμε πρόωρα πως θα αντιμετωπίσουμε ένα διπλασιασμό ή τριπλασιασμό των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία; Εάν δεν πέσουν οι διασωληνώσεις και οι εισαγωγές δεν είναι σοφό να μιλάμε για μεγάλα ανοίγματα στην οικονομία και την κοινωνία» τόνισε.

Καταλήγοντας σημείωσε ότι «μακροπρόθεσμα το Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα χρειάζεται ενίσχυση και η πανδημία κατέδειξε την αναγκαιότητα να υπάρχει ένα δημόσιο σύστημα Υγείας, κάτι που στις ΗΠΑ δεν υπάρχει».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος